Εντολή για τη σύλληψη 228 ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έδωσαν σήμερα Τούρκοι εισαγγελείς που διεξάγουν έρευνα στον στρατό και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, κατά το οποίο περίπου 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεν έχουν σταματήσει οι επιχειρήσεις καταστολής φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Η αστυνομία συνεχίζει τακτικά να πραγματοποιεί επιδρομές με στόχο υπόπτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα τη σύλληψη 157 ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται 101 αξιωματικοί εν υπηρεσία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγουν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, διευκρινίζει το Anadolu. Η επιχείρηση αυτή των αρχών είχε έδρα την επαρχία της Σμύρνης, στη δυτική Τουρκία, και επεκτάθηκε σε 43 επαρχίες.

Σε ξεχωριστή τους έρευνα, οι εισαγγελείς στην πρωτεύουσα Άγκυρα έδωσαν εντολή για τη σύλληψη 71 ανθρώπων, στο πλαίσιο έρευνας που έχει στόχο φερόμενους υποστηρικτές του Γκιουλέν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι 33 από τους οποίους είναι εν ενεργεία εργαζόμενοι του Υπουργείου, σύμφωνα με το Anadolu.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν το εύρος της καταστολής αυτής, ενώ η Άγκυρα υπερασπίζεται τα μέτρα που λαμβάνει λέγοντας ότι αποτελούν αναγκαία απάντηση στην απειλή για την ασφάλειά της.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Anadolu

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης