Το κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) κατηγορεί ανοιχτά την Τουρκική κυβέρνηση ότι αντί να προωθεί τη λύση του κουρδικού ζητήματος, όπως υποστηρίζει δημόσια ότι κάνει, “χρονοτριβεί στην προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις”. Γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ομάδα που συναντάται τακτικά με τον έγκλειστο στο νησί Ιμραλί Αμπντουλάχ Οτζαλάν αλλά και την στρατιωτική ηγεσία του PKK που βρίσκεται εξόριστη στα βουνά Καντιλί του βόρειου Ιράκ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “η Κυβέρνηση του AKP, αντί να οδηγεί την διαδικασία σε μόνιμη ειρήνη και σε πρόοδο στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, χρονοτριβεί προσπαθώντας να δημιουργήσει στην κοινή γνώμη εντυπώσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα”.

Η ίδια ανακοίνωση αμφισβητεί ανοικτά την ” ειλικρίνεια και την σοβαρότητα της κυβέρνησης του AKP” και επισημαίνει ότι ” μέχρι στιγμής δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί διαπραγματεύσεων ούτε και έχει ξεκινήσει η δράση της επιτροπής παρακολούθησης αυτών των διαδικασιών που είχε συμφωνηθεί”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος η ανακοίνωση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τα καινούργια νομοθετικά μέτρα που εισηγείται για την εσωτερική ασφάλεια θέτει σε πραγματικό κίνδυνο όλες τις διαδικασίες που είχαν μέχρι στιγμής ακολουθηθεί. “Το νομοθετικό πακέτο για την εσωτερική ασφάλεια, θα θέσει σε κίνδυνο την διαδικασία διαπραγματεύσεων”. αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζει ότι ” η φιλοσοφία του είναι να εμποδίσει και να ακυρώσει τις διαπραγματεύσεις”.

Η συνεννόηση με την κουρδική ηγεσία και η λύση του κουρδικού ζητήματος ήταν ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) και ένας από τους λόγους της μεγάλης δημοφιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δημοσκοπήσεις επισημαίνουν ότι εάν η διαδικασία της λύσης του κουρδικού διακοπεί, μπορεί και να ανατραπεί η δημοφιλία του προέδρου -σήμερα- Ερντογάν.

Τέλος αμφιβολίες για τη προοπτική λύσης του Κουρδικού δημιουργεί και η παραίτηση από τη θέση του, του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MIT Χακάν Φιντάν προκειμένου να είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές την 7η Ιουνίου . Ο Φιντάν είχε χειριστεί προσωπικά τις συνομιλίες με τον Οτζαλάν και την ηγεσία του PKK στα Όρη Καντιλί. Ο πρόεδρος Ερντογάν, εξέφρασε δημόσια την αντίρρηση του για την απόφαση του πρώην στενού συνεργάτη του Φιντάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης