Δύο ελικόπτερα και 25 στρατιωτικοί που είχαν πάρει μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος με αποστολή να σκοτώσουν τον Τούρκο πρόεδρο στη Μαρμαρίδα αγνοούνται ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος θεωρείται ο πρώην αρχηγός της αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ, ο οποίος τέθηκε χθες το βράδυ υπό κράτηση, ενώ ως οργανωτής φέρεται ο πρώην δικαστικός σύμβουλος του αρχηγείου στρατού Μουχαρρέμ Κιοσέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πραξικοπηματίες είχαν ετοιμάσει μια λίστα με 450 άτομα που θα διόριζαν, ανάμεσά τους στρατηγοί, υφυπουργοί και ο διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης ΤΡΤ κ.ά.

Για το πραξικόπημα είχαν ορίσει ως ημερομηνία την 25η Ιουλίου, αλλά τελικά το επέσπευσαν, επειδή είχε διαρρεύσει ότι το προετοίμαζαν.

Θα γινόταν στην Άγκυρα στις 02.00 και στην Κωνσταντινούπολη στις 03.00 στις 15 Ιουλίου, αλλά ο αρχηγός της στρατοχωροφυλακής υποψιάστηκε κάτι και αμέσως η χούντα τον ακινητοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΜΙΤ είχε πληροφορίες για το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου στις 16.00 και ενημέρωσε τον αρχηγό του στρατού.

Ο αρχηγός της ΜΙΤ πήγε στο αρχηγείο και έκαναν μυστική σύσκεψη για να το αποτρέψουν απαγορεύοντας όλες τις πτήσεις και κινήσεις του στρατού. Δεν τα κατάφεραν ωστόσο, επειδή η χούντα εμποδίζει την προώθηση αυτών των διαταγών και όταν αντιλήφθηκαν ότι διέρρευσε η πληροφορία για το πραξικόπημα, το επισπεύδουν για τις 21.00 απομονώνοντας τον αρχηγό του στρατού κι άλλους στρατηγούς.

Υπό κράτηση τέθηκαν χθες το βράδυ ο πρώην αρχηγός της αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ μαζί με τους 26 άλλους στρατηγούς και ναυάρχους, οι οποίοι είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο από το πρωί της ίδιας ημέρας.

Ο Ακίν Οζτούρκ θεωρείται ο «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος, ωστόσο στην κατάθεσή του -η οποία όμως δεν έπεισε το δικαστήριο- αρνήθηκε τη συμμετοχή του και είπε πως πήγε στο αρχηγείο αεροπορίας την ώρα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος για να εμποδίσει τις χαμηλές πτήσεις των F16 της χούντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης