Η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου και νυν σφοδρού αντιπάλου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Ο κ. Ερντογάν και το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορούν τον κ. Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν «ένα παράλληλο κράτος» στην Τουρκία και ότι βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο έπληξε την τουρκική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο κ. Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, άσκησε εκ νέου κριτική στον Τούρκο πρόεδρο, κατηγορώντας τον ότι οδηγεί τη χώρα «προς τον ολοκληρωτισμό».

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk αναφέρει στον ιστότοπό του ότι η Άγκυρα ενημέρωσε στις 28 Ιανουαρίου Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ακυρώνει το διαβατήριο του κ. Γκιουλέν, διότι εκδόθηκε βάσει μιας «ανακριβούς δήλωσης». Ο ιεροκήρυκας ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση ενδέχεται να φέρει την Άγκυρα πιο κοντά στην υποβολή επίσημου αιτήματος για την έκδοση του κ. Γκιουλέν, κάτι που η Ουάσινγκτον αναμένεται να αρνηθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης