Οι αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης συνέλαβαν νωρίς το πρωί τον δήμαρχο του Ιπέκιολου στην επαρχία Βαν, Αζίμ Γιατσάν, καθώς και τον αντιδήμαρχο Σεχζαντέ Κουρτ, ως ύποπτους για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι συλλήψεις αυτές ακολουθούν μία σειρά συλλήψεων και καθαιρέσεων που γίνονται εδώ και εβδομάδες στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, με στόχο εκλεγμένα στελέχη του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο οι τουρκικές Αρχές είχαν συλλάβει τρεις δημάρχους του ίδιου κόμματος με παρόμοιες κατηγορίες, καθώς και τον Σελτζούκ Μιζρακλί, ο οποίος, μετά τη νίκη του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, απομακρύνθηκε τον Αύγουστο από τη δημαρχία του Ντιγιάρμπακιρ και αντικαταστάθηκε από διοικητικό αξιωματούχο.

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιούνται μετά την έναρξη -στις 9 Οκτωβρίου- της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, αλλά υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες.

Το HDP ήταν το μοναδικό κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο που εξέφρασε την αντίθεσή του σ’ αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση, την οποία στελέχη του χαρακτήρισαν «εισβολή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης