Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυναν 50 Μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιθέσεις που δέχεται η ελευθερία του Τύπου στη χώρα, πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι διευθυντές σύνταξης του Γαλλικού Πρακτορείου, του δικτύου VICE Media, των εφημερίδων New York Times, La Stampa, Suddeutsche Zeitung, Washington Post και του περιοδικού New Yorker.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε διάφορα επεισόδια που έχουν σημειωθεί τους δύο τελευταίους μήνες, όπως στις δύο επιθέσεις στα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet, την επίθεση που δέχτηκε ο δημοσιογράφος Αχμέτ Χακάν, την επιδρομή της αστυνομίας στην έδρα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Koza Ipek αυτήν την εβδομάδα, τη σύλληψη τριών δημοσιογράφων του Vice News, ο ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Ισμαέλ Ρασούλ παραμένει στη φυλακή, και σε άλλες διώξεις και συλλήψεις.

“Καλούμε να χρησιμοποιήσετε όλη την επιρροή σας για να διασφαλίσετε ότι οι δημοσιογράφοι, είτε είναι Τούρκοι πολίτες είτε εργαζόμενοι για τον διεθνή Τύπο, θα προστατεύονται και θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ανεμπόδιστα” αναφέρεται στην επιστολή, όπου υπογραμμίζονται επίσης οι αρνητικές συνέπειες που έχουν για την εικόνα της Τουρκίας οι επιθέσεις στον Τύπο.

Στην επιστολή επικρίνεται επίσης το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης