Κραυγές πολέμου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012, 10:49


Συστοιχίες πυραύλων και μονάδες βαρέος οπλισμού και τεθωρακισμένων μετακινεί το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας προς τα σύνορα με τη Συρία. Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται τόσο από τις στρατιωτικές βάσεις της επαρχίας Χατάι (Αλεξανδρέττα) όσο και από τις κεντρικές επαρχίες της Τουρκίας που γειτνιάζουν με την παραμεθόριο. Συγκεκριμένα, στρατιωτικό κομβόι με 30 οχήματα και βαρύ οπλισμό κατευθύνεται στα σύνορα με Συρία, ανεβάζοντας στα ύψη το «θερμόμετρο» μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, που είναι ήδη στο «κόκκινο», μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού F-4 πάνω από τη Μεσόγειο, πριν από μερικά 24ωρα.

Όπως μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από την παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), στην επαρχία Χατάι, με κατεύθυνση τη συριακή μεθόριο, που απέχει 50 χιλιόμετρα.Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, επίσης, μετέβησαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σανλιούρφα, στη μέση των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και τη Χατάι. Υπάρχουν πληροφορίες πως θα παραταχθούν κατά μήκος των συνόρων και ότι πολλά στρατιωτικά οχήματα έχουν μεταβεί σε στρατιωτική φρουρά.

Από την Τετάρτη το βράδυ, άρχισε να κορυφώνεται η πολεμική ρητορική από την τουρκική πλευρά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ενώ, από την Πέμπτη το πρωί, η Συρία βρίσκεται και επισήμως σε κατάσταση πολέμου.

Στο πιλοτήριο του ΧουρκούςΧθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να μην υπαναχωρήσει σε καμία απειλή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι δοκιμάζουν τη δύναμη της Τουρκίας θα μπούνε στη θέση τους».

«Είμαστε ένα κράτος που πολεμά ανηλεώς κάθε λογής τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε ο Ερντογάν. «Δεν διστάζουμε να βάλουμε κράτη - παρίες και όσους δοκιμάζουν το μεγαλείο της Τουρκίας στη θέση
τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια τελετής για την κατασκευή του πρώτου εξ ολοκλήρου τουρκικού αεροσκάφους Χουρκούς.

Σε εμπόλεμη κατάσταση η Δαμασκός

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Δαμασκού, στον εξωτερικό χώρο του Δικαστικού Μεγάρου.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι σημειώθηκε «τρομοκρατική έκρηξη» στον χώρο στάθμευσης και οι αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πυκνό καπνό σε όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εξερράγησαν δύο βόμβες, ενώ μια τρίτη παρέμεινε ανενεργή, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το αν υπάρχουν θύματα.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για συμπλοκές στο προάστιο της Δαμασκού, Ντούμα. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς.

 Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012, 14:24