Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Radikal, ακαδημαϊκοί στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου απευθύνουν έκκληση στη κυβέρνηση να σταματήσει το σχέδιο κατασκευής ενός φράγματος στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Πάνω από εκατό καθηγητές στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης υπογράφουν την έκκληση, δηλώνοντας αντίθετοι στη κατασκευή του φράγματος του Ιλισού, που, όπως υποστηρίζουν, θα δημιουργήσει μία τεχνητή λίμνη έκτασης 313 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα προκαλέσει τη βύθιση της αρχαίας κωμόπολης Χασανκέιφ, ενώ θα υπάρξουν και περιβαλλοντικές συνέπειες κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Τίγρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο είχε αρχίσει να χρηματοδοτείται με δάνεια της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, αλλά οι τρεις χώρες σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2009 την οικονομική τους υποστήριξη, επικαλούμενες ανησυχία για το περιβάλλον.

Η τουρκική κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις εργασίες για το φράγμα του Ιλισού με διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές.

Το φράγμα του Ιλισού είναι τμήμα του Μεγάλου Σχεδίου της Ανατολίας (GAP), ένα μεγάλο φράγμα που αποβλέπει στην παροχή ενέργειας στη Τουρκία και στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην νοτιανατολική χώρα, όπου διαβιούν κυρίως Κούρδοι. Ωστόσο η εν λόγω κατασκευή συναντά μεγάλη τοπική και διεθνή αντίδραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης