Την απελευθέρωση δύο στελεχών κουρδικού κόμματος που έχουν εκλεγεί στη Βουλή κι ενός ανεξάρτητου Κούρδου βουλευτή αποφάσισε το Σάββατο τουρκικό δικαστήριο. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η απελευθέρωση ακόμη δύο Κούρδων βουλευτών οι οποίοι δικάζονται ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με ένοπλους αυτονομιστές.

Πιο ειδικά, δικαστήριο της πόλης Ντιγιαρμπακίρ αποφάνθηκε υπέρ της αποφυλάκισης της Σέρλμα Ιρμακάντ και του Φαϊζάλ Σαριγιλντίζ -βουλευτές του κουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP)- καθώς και του ανεξάρτητου βουλευτή Κεμάλ Ακτάς, αφού το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι η φυλάκισή τους παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, δικαστήριο της ίδιας πόλης διέταξε την αποφυλάκιση της Γκιουλσέρ Γιλντιρίμ και του Ιμπραήμ Αϊχάν, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με το BDP στις εκλογές του 2011, αλλά παρέμεναν προφυλακισμένοι επί χρόνια κατηγορούμενοι ότι υποστηρίζουν τους ένοπλους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Το PKK ξεκίνησε τον αυτονομιστικό ένοπλο αγώνα του πριν από 28 χρόνια. Στο διάστημα αυτό έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 αντάρτες, στρατιώτες και άμαχοι στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η αποφυλάκιση των πέντε Κούρδων βουλευτών, οι οποίοι θα ορκιστούν ενώπιον του Κοινοβουλίου, ενδεχομένως να συμβάλει στην τόνωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και του PKK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης