Τα άρματα μάχης, σύμβολο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, άρχισαν να απομακρύνονται τη Δευτέρα από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, κατόπιν μιας απόφασης των αρχών να μετακινηθεί ένα μέρος των στρατώνων μακριά από τις μητροπόλεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μια πρώτη αυτοκινητοπομπή που μετέφερε έξι τεθωρακισμένα αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη προς τη γειτονική επαρχία Τεκίρντα (Ραιδεστός), διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Μια άλλη οχηματοπομπή, μεταφέροντας οκτώ τεθωρακισμένα, εγκατέλειψε την Άγκυρα με προορισμό την επαρχία Τσάνκιρι, 150 χλμ. βορειότερα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση αυτή, η οποία αφορά πολλά στρατόπεδα στις δύο μεγαλουπόλεις, θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Η στρατιωτική βάση Ακιντζί της Άγκυρας, από όπου είχαν απογειωθεί αεροσκάφη κι ελικόπτερα για να βομβαρδίσουν πολλούς στόχους στην Άγκυρα, ανάμεσά τους το κοινοβούλιο και την είσοδο του προεδρικού μεγάρου, πρόκειται να κλείσει, ανακοίνωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, μια ομάδα στρατιωτικών με έδρα την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πραξικόπημα, ο εγκέφαλος του οποίου σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ήταν ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, απέτυχε χάρη στις προσπάθειες των στρατιωτικών και των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας που παρέμειναν πιστοί στην κυβέρνηση και τους χιλιάδες Τούρκους που βγήκαν στους δρόμους για να αντισταθούν τους στασιαστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες με άρματα μάχης να κινούνται στο κέντρο των πόλεων της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, ανοίγοντας δρόμο λιώνοντας οχήματα και περνώντας πάνω από ανθρώπους, που μεταδόθηκαν τη νύχτα του πραξικοπήματος από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, χαράχθηκαν στη μνήμη πολλών. Διαδηλωτές έπεσαν στις ερπύστριες και άλλοι ανέβηκαν πάνω στα άρματα για να τα εμποδίσουν να προχωρήσουν.

Συνολικά 273 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.000 άλλοι τραυματίστηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, μετά το οποίο άρχισε μια μεγάλη εκκαθάριση εναντίον όσων πρόσκεινται ή συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν στην Τουρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης