Τα αυτοκίνητα της Volkswagen από τον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων ετοιμάζεται να αποσύρει η Τουρκία, με τους παρατηρητές να εκτιμούν πως αυτή είναι η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ακύρωση της επένδυσης της εταιρείας στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sözcü», το προεδρικό γραφείο φέρεται να εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο ως αντίποινα στην ανάκληση της απόφασης της Volkswagen να κατασκευάσει εργοστάσιο για τα μοντέλα Passat και Skoda Superb κοντά στην πόλη Manisa. Η επένδυση θα ανερχόταν σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ και το εργοστάσιο θα δημιουργούσε περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας, ενώ η παραγωγή θα ανερχόταν σε 300.000 οχήματα ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επενδυτικά σχέδια της Volkswagen προκάλεσαν αντιδράσεις στη Γερμανία λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία. Οι αντιδράσεις γιγαντώθηκαν μετά τη στρατιωτική επιχείρησή της Τουρκίας στη Συρία. Το σχέδιο ναυάγησε οριστικά το 2020, με την πανδημία του κορωνοϊού να αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη της απόφασης. Η Volkswagen ανακοίνωσε επισήμως ότι «υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων».

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μουσταφά Βαράνκ αντέδρασε με αγανάκτηση: «Γνωρίζαμε ότι μερικοί άνθρωποι δεν ήθελαν πολιτικά αυτή την επένδυση στην Τουρκία. Σε περίπτωση που μια εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, τότε πρόκειται περί απάτης του επενδυτή εάν οι αποφάσεις του ληφθούν λόγω πολιτικής πίεσης. Η VW εξαπάτησε τους μετόχους της».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του εργοστασίου. Με το μποϊκοτάζ των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, ο γερμανικός όμιλος χάνει μια προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει έναν στόλο άνω των 115.000 οχημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης