Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας στο CNN, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει κανένα τμήμα της Συρίας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε τους λόγους που είναι αναγκαία η δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας. «Το θέμα της ζώνης ασφαλείας έχει δύο στόχους. Να θωρακίσει τα σύνορα της Τουρκίας και να παράσχει εδάφη για να επιστρέψουν πρόσφυγες με ασφάλεια και εθελοντικά», είπε χαρακτηριστικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθύμισε ότι στις τελευταίες δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η Τουρκία δεν κατέλαβε κανένα τμήμα της συριακής επικράτειας, ενώ τόνισε ότι μια στρατιωτική ενέργεια της Άγκυρας «δεν είναι μια ενέργεια εναντίον των Κούρδων», αλλά «μια μάχη ενάντια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που σκοτώνει και καταπιέζει τον κουρδικό λαό».

Ερωτηθείς για το αν η επανεγκατάσταση εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στη Συρία θα προκαλέσει δημογραφική αλλοίωση, ο Καλίν ανέφερε ότι οι κουρδικές οργανώσεις PKK/PYD/YPG άλλαξαν τη δημογραφία στα ανατολικά του Ευφράτη.

Σε ερώτηση για πιθανή αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους, ο Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πολέμησε την τζιχαντιστική οργάνωση όταν ήταν στο απόγειο της δύναμής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης