Ακόμη μία κίνηση στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ερντογάν, η οποία βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρκικό Τύπο, αναστατώνει την πολιτική σκηνή της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά Μέσα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να λάβει μια πρωτοβουλία που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το βράδυ της Δευτέρας ο τουρκικός Τύπος μεταδίδει την πληροφορία ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε από δημάρχους μεγάλων τουρκικών πόλεων να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης η είδηση δεν είχε επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί από την ίδια την κυβέρνηση και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στη νέα εξέλιξη.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Ερντογάν να ζητεί από τους δημάρχους της Άγκυρας, της Προύσας, του Μπαλικεσίρ, του Ουσάκ, της Νίγντε και του Νέβσεχιρ να καταθέσουν την παραίτησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από αυτήν την εξέλιξη, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Άγκυρας, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τόπμπας, είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για ποιο λόγο ο πρόεδρος Ερντογάν επιλέγει τη συγκεκριμένη συγκυρία για να πιέσει πρώην στενούς συνεργάτες του; Σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές, αυτή η κίνηση σχετίζεται με την εντατικοποίηση των διώξεων που αφορούν το Κίνημα Γκιουλέν και τους πραξικοπηματίες. Το τελευταίο διάστημα, οι τουρκικές Αρχές δρομολογούν νέες έρευνες και διώξεις, οι οποίες αφορούν άμεσα ή έμμεσα κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονται νέες εξελίξεις στην όλη υπόθεση κατά τις τελευταίες εβδομάδες του 2017. Στην Άγκυρα κυκλοφορεί η πληροφορία ότι θα ακολουθήσει εκστρατεία «εκκαθαρίσεων» στο κυβερνών στρατόπεδο κατά την επόμενη περίοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης