Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ενδεικτική της πλήρους αδιαφορίας της τουρκικής κυβέρνησης, προς τις αποφάσεις τόσον της εγχώριας Δικαιοσύνης όσον και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συμβουλίο Ευρώπης, είναι η συνεχιζόμενη, τρία χρόνια τώρα, προδικαστική κράτηση του Τούρκου ακτιβιστή Osman Kavala στις τουρκικές φυλακές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, από σημερινή δήλωση, της Γενικής Εισηγήτριας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γαλλίδας βουλευτή των Φιλελευθέρων Alexandra Louis, μ’ αφορμή την τρίτη επέτειο της προδικαστικής κράτησης του Τούρκου ακτιβιστή.

«Είναι πολύ σοκαριστικό το γεγονός ότι ο κ. Καβάλα παραμένει σε προδικαστική κράτηση και ότι πρόσφατα εκδόθηκε νέο κατηγορητήριο εναντίον του, παρά την απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης τον Φεβρουάριο που τον έκρινε αθώο, την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου 2019 και τις αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τις οποίες ζητούνταν η άμεση απελευθέρωσή του, δήλωσε η Γαλλίδα βουλευτής.

Υπογράμμισε δε ότι, επί του παρόντος, κατηγορούμενος για «κατασκοπεία» και φερόμενη συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο κ. Καβάλα αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη. Όπως έχει ήδη επισημανθεί από την Επιτροπή Υπουργών, υπάρχει ισχυρό τεκμήριο ότι η τρέχουσα κράτησή του δεν βασίζεται σε πειστικά αποδεικτικά στοιχεία και αποτελεί συνέχεια των παραβιάσεων που έχουν ήδη διαπιστώσει το Δικαστήριο του Στρασβούργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανοντας έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον κ. Καβάλα και να σεβαστούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γαλλίδα εισηγήτρια τόνισε επίσης ότι «η συνεχιζόμενη αυτή κράτηση έχει αποτρεπτική επίδραση στο έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης