Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών έθεσε θέμα ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης της χώρας του στη Συρία με ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης. Μερικές ημέρες αργότερα, αυτά που είπαν αναρτώνται στο Διαδίκτυο και μπορεί να τα ακούσει όλος ο κόσμος.

Η διαρροή της συνομιλίας υπογραμμίζει μια άβολη αλήθεια για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορεί να κρατήσει μυστικούς ακόμη και τους πιο απόρρητους σχεδιασμούς κορυφαίων λειτουργών του κράτους, παρά το κύμα αποπομπών και μεταθέσεων χιλιάδων αστυνομικών, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ξεριζωθεί ένα μυστικό δίκτυο Ισλαμιστών που το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορεί πως αποπειράται να «σαμποτάρει» την κυβέρνηση και εν τέλει να την ανατρέψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η κρίση είναι μια από τις μεγαλύτερες στην τουρκική ιστορία» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ασφαλώς προκύπτει έντονη ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει τώρα. Αν μια τέτοια συνάντηση παρακολουθήθηκε, μπορεί να παρακολουθήθηκαν και άλλες. Δεν γνωρίζουμε ποιος μπορεί να κατέχει υλικό από αυτές» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δεν έκανε καμιά δημόσια εμφάνιση σήμερα, επιλέγοντας να ξεκουράσει τις… φωνητικές του χορδές μετά από μια εντατική προεκλογική εκστρατεία εν όψει των τοπικών εκλογών το Σαββατοκύριακο. Αυτή θα είναι η πρώτη από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, που μπορεί να κρίνει το μέλλον του πολιτικού, ο οποίος πιστώνεται την προώθηση μεταρρυθμίσεων που «μεταμόρφωσαν» την Τουρκία, ωστόσο κατηγορείται από τους επικριτές του για αυταρχισμό διχάζοντας την κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης