Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι είναι ο «εγκέφαλος» της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο πρώην ιμάμης, που διαμένει στην Πενσιλβάνια από το 1999, κατηγορείται ότι «διέταξε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου», που στοίχισε την ζωή σε 272 ανθρώπους.
Αυτή η ενέργεια ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να υποβληθεί επίσημο αίτημα έκδοσης του αντιπάλου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανώτεροι αξιωματούχοι στην Τουρκία έχουν ζητήσει επανειλημμένως στις ΗΠΑ να εκδώσουν τον «τρομοκράτη» Γκιουλέν. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να παρουσιάσει αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει γνωστοποιήσει από την πλευρά της ότι έχει καταθέσει ήδη δύο φορές «φακέλους» με στοιχεία σχετικά με τον ρόλο του Γκιουλέν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο 70χρονος Γκιουλέν διαψεύδει κάθε εμπλοκή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης