Ένταση στην Έφεσο - Οι τουρκικές Αρχές διώχνουν τους Αυστριακούς αρχαιολόγους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016, 09:51
Ένταση στην Έφεσο - Οι τουρκικές Αρχές διώχνουν τους Αυστριακούς αρχαιολόγους
Η ένταση που επικρατεί στις διπλωματικές σχέσεις Αυστρίας-Τουρκίας επεκτείνεται πλέον και... στον τομέα του πολιτισμού, καθώς οι τουρκικές Αρχές έδωσαν εντολή σε ομάδα Αυστριακών αρχαιολόγων που εργάζεται στην Έφεσο να σταματήσει τις ανασκαφικές εργασίες.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan αναφέρει ότι η αυστριακή αρχαιολογική ομάδα έλαβε εντολή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να σταματήσει τις ανασκαφικές εργασίες από το τέλος του Αυγούστου. Το ανασκαφικό έργο, ωστόσο, χρειαζόταν άλλους δύο μήνες για να ολοκληρωθεί.

Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (ÖAI) έχει μια μακρά παράδοση ανασκαφικών εργασιών στην Έφεσο, από το 1895. Στα μέσα Ιουλίου το ÖAI δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει τις αρχαιολογικές εργασίες στην Έφεσο, παρόλο που η διευθύντρια της ανασκαφής Sabine Ladstatter παραδεχόταν ότι η κατάσταση ήταν τεταμένη.

Όπως επισημαίνει το Archaeology News Network, ο Reinhold Mitterlehner, αντικαγκελάριος και υπουργός Επιστημών της Αυστρίας, δήλωσε σχετικά: «Λυπάμαι πολύ για αυτήν την απόφαση, διότι αναμειγνύει την πολιτική με την επιστήμη και δεν συνάδει με την εταιρική σχέση που έχουμε αναπτύξει όλα τα χρόνια στην Έφεσο. Με αυτήν την απόφαση η ελευθερία της επιστήμης συνεχίζει να μειώνεται».

Οι εντάσεις μεταξύ Βιέννης και Άγκυρας δημιουργήθηκαν όταν ο καγκελάριος της Αυστρίας Christian Kern δήλωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να τερματιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. Τον Αύγουστο, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της από τη Βιέννη.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016, 10:30