Τουρκία: Επανάληψη της δίκης δημοσιογράφων για το πραξικόπημα

Τουρκία: Επανάληψη της δίκης δημοσιογράφων για το πραξικόπημα
Η αμφιλεγόμενη δίκη διάσημων Τούρκων δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχετίζονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 επανελήφθη τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη και η ετυμηγορία αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας.

Η τελευταία φάση της δίκης των αδελφών Αχμέτ και Μεχμέτ Αλτάν, της δημοσιογράφου Ναζλί Ιλιτσάκ και τεσσάρων άλλων προσώπων άρχισε αργά το πρωί, γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο ιστότοπος P24 που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου.

Εισαγγελέας ζήτησε τον Δεκέμβριο να επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης στους δημοσιογράφους αυτούς που κατηγορούνται από τις τουρκικές Αρχές ότι επιχείρησαν «να ανατρέψουν την κυβέρνηση» και να «ανατρέψουν τη συνταγματική τάξη».

Όμως, οι υποστηρικτές των δημοσιογράφων απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές, καθώς οι κ.κ. Αλτάν και Ιλιτσάκ κατηγορούνται ότι έστειλαν «υποσυνείδητα μηνύματα» την παραμονή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η ετυμηγορία στην υπόθεση είναι πιθανό να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Τον περασμένο μήνα τουρκικό δικαστήριο είχε αρνηθεί να απελευθερώσει τον Μεχμέτ Αλτάν, παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε εκδώσει διάταγμα στο οποίο αναφερόταν πως ο εγκλεισμός του συνιστά «παραβίαση» των δικαιωμάτων του.

Ηλικίας 65 ετών, ο Μεχμέτ Αλτάν έχει γράψει πολλά βιβλία για την πολιτική. Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο 2016 μαζί με τον αδελφό του, τον Αχμέτ, 67χρονο μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο που είχε ιδρύσει την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Taraf».

Η Ν. Ιλιτσάκ, 73χρονη δημοσιογράφος και συγγραφέας που μέχρι το 2013 εργαζόταν για τη μεγάλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah», βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη Ιουλίου του 2016.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018, 12:19