Η διπλωματία της Τουρκίας απέρριψε χθες Κυριακή τα σχόλια του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος προέτρεψε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη αντί να τα αμφισβητεί.

Οι δηλώσεις του Τίμερμανς προκάλεσαν κατάπληξη και απογοήτευση στην Άγκυρα και επέδειξαν για ακόμη μια φορά τα «δύο μέτρα και τα δύο σταθμά» της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι. Πρέπει να γίνει σεβαστή η περίοδος κατά την οποία επιτρέπεται η επιβολή ενστάσεων στις τουρκικές εκλογικές αρχές, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στη «Welt am Sonntag», ο Τίμερμανς προέτρεψε το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό AKP να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), ο Εκρέμ Ιμάμογλου, κέρδισε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη με οριακή διαφορά έναντι του υποψήφιου του AKP, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, που πάντως δεν είναι ακόμη τελικά. Το κυβερνών κόμμα άσκησε ένσταση και εξασφάλισε την ανακαταμέτρηση των ψήφων στις 18 από τις 39 εκλογικές περιφέρειες του μητροπολιτικού δήμου.

Σύμφωνα με το CHP, έχει ολοκληρωθεί ήδη πάνω από 70% των ανακαταμετρήσεων και ο Ιμάμογλου προηγείται με 17.132 ψήφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το AKP από την πλευρά του έκανε λόγο χθες Κυριακή για διαφορά 16.442 ψήφων και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αλί Ιχσάν Γιαβούζ έκανε λόγο για «οργανωμένες παρατυπίες» στις δημοτικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα θα ζητήσει από την εκλογική επιτροπή (YSK) να προχωρήσει σε ανακαταμέτρηση του συνόλου των ψήφων.

Ο Ιμάμογλου μέσω Twitter προέτρεψε το AKP να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το AKP πρόβαλε ένσταση και στο αποτέλεσμα στην Άγκυρα, όπου πάντως ο υποψήφιος του CHP είναι μπροστά με πολύ πιο ευρεία διαφορά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο ιδρυτής και ηγέτης του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε την Παρασκευή ότι την τελευταία λέξη έχει η YSK στην Άγκυρα. Δεν είναι σαφές το πότε οι Αρχές σκοπεύουν να ανακοινώσουν τα επίσημα και τελικά αποτελέσματα. ΜΜΕ προσκείμενα στην κυβέρνηση αναμένουν ανακοινώσεις εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο εκπρόσωπος του AKP Εμέρ Τσελίκ διαβεβαίωσε προχθές Σάββατο ότι το κυβερνών κόμμα θα αποδεχθεί τα τελικά αποτελέσματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης