Εισαγγελείς και αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες σήμερα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, η οποία χρησιμοποιείται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η βάση αυτή, στρατηγικής σημασίας για τις δυνάμεις που εξαπολύουν πλήγματα εναντίον του ΙΚ στο έδαφος του Ιράκ αλλά και της Συρίας, είχε κλείσει για μία ημέρα το Σάββατο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει έναν ανώτερο αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας και πάνω από δέκα άλλους υπόπτους που ήταν τοποθετημένοι σε αυτή τη βάση, καθώς τους βαρύνουν υποψίες ότι πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως υποψιάζονται ότι η βάση, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, χρησιμοποιήθηκε για να ανεφοδιαστούν τα μαχητικά αεροσκάφη στα οποία έκαναν “πειρατεία” στασιαστές αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων την Παρασκευή.

Η βάση έκλεισε για κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες Κυριακή, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως η βάση λειτουργεί κανονικά εκ νέου. Οι ΗΠΑ είχαν εξασφαλίσει το 2015 το πράσινο φως για τη χρήση αυτής της βάσης, έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης