Το νομοσχέδιο για την επικύρωση του μνημονίου συμφωνίας με τη Λιβύη, σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο υπερψήφισε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Μέσα στην ημέρα, θα ακολουθήσει η τελική ψηφοφορία στη Ολομέλεια της τουρκικής βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Βολκάν Μπόζκιρ συνεδρίασε, συζήτησε και  ενέκρινε την επικύρωση του μνημονίου. 

Να σημειωθεί ότι  το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε βάρος της Ελλάδας, δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Αμετανόητος ο Ερντογάν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ ο Ερντογάν, σε νέες δηλώσεις του κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ανυποχώρητος αναφορικά με συμφωνία με την Λιβύη. 

«Η Τουρκία γνωρίζει καλά τι είναι το δίκαιο της θάλασσας και από πού προέρχεται αυτό. Και όσο η κυβέρνηση της Λιβύης στέκει όρθια, θα προχωρήσουμε σε αυτό το σχέδιο» είπε ο Ερντογάν.

«Η άλλη πλευρά ενοχλείται» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σχολιάζοντας ότι «ενοχλούνται εκείνοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην περιοχή» και προσθέτοντας ότι Γαλλία και Γερμανία «ασχολήθηκαν επίσης με το ζήτημα».

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή. Κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας να είμαστε μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Έχουμε τους συντρόφους μας εκεί, και είμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έτσι θα εργαστούμε στο τέλος για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό», κατέληξε.

O Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στην υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς στο νατοϊκό σχέδιο για τη Βαλτική, ζητώντας σε αντάλλαγμα για τη μη άσκηση βέτο, την υποστήριξη των μελών της Συμμαχίας στη σύγκρουση της χώρας του με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας. 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης