Το ίδρυμα Wikimedia, που φιλοξενεί τον ισότοπο της Wikipedia, ανακοίνωσε σήμερα πως προσέφυγε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να αρθεί ο αποκλεισμός της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας που επιβάλλεται εδώ και δύο χρόνια στην Τουρκία.

«Το ίδρυμα Wikimedia προσφεύγει στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας», ανακοίνωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου η Κατερίνε Μάχερ, γενική διευθύντρια του ιδρύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τουρκικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στον ιστότοπο τον Απρίλιο του 2017, εξαιτίας δύο άρθρων της Wikipedia στα οποία διαπιστώνονταν δεσμοί ανάμεσα στην Άγκυρα και εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το Wikimedia εξήγησε πως προσέφυγε στο ΕΔΑΔ αφού απέβησαν άκαρπες οι απόπειρές του να ασκήσει έφεση στην Τουρκία κατά του αποκλεισμού της Wikipedia, κυρίως ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εδώ και δύο χρόνια δεν έχει πάρει θέση για το θέμα.

Η Μάχερ υπογράμμισε πως δεν υποχώρησε στο τουρκικό αίτημα να διαγραφούν αυτά τα άρθρα επειδή το ίδρυμα εκτιμά ότι «το εν λόγω περιεχόμενο αποτελεί προϊόν της ελευθερίας της έκφρασης που προστατεύεται από τον νόμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στίβεν Λαπόρτ, νομικός διευθυντής του ιδρύματος, πρόσθεσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου πως η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τη διαγραφή των άρθρων «χωρίς καμιά επίσημη εξήγηση όσον αφορά το τμήμα τους που υποτίθεται πως είναι παράνομο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης