Τουρκία: Υποκλοπή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων προσώπων που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016, 00:48
Τουρκία: Υποκλοπή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων προσώπων που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος
Έναν και πλέον χρόνο πριν την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος οι τουρκικές Αρχές ξεκίνησαν να παρακολουθούν τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν μέσω μιας υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων οι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης την 15η Ιουλίου, αποκάλυψε Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που δεν θέλησε να κατονομαστεί, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) άρχισαν να αποκρυπτογραφούν αυτά τα μηνύματα που αντάλλασσαν τα πρόσωπα που παρακολουθούσαν μέσω της εφαρμογής ByLock από τον Μάιο του περασμένου έτους.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι αυτή ακριβώς η παρακολούθηση βοήθησε τις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των 40.000 συμπαθούντων του ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, εκ των οποίων 600 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί.

«Ένας μεγάλος αριθμός προσώπων αναγνωρίστηκε χάρη στο Bylock τα οποία είχαν άμεση εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος» υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποστηρικτές του Γκιουλέν συνήθιζαν να επικοινωνούν μέσω των συστημάτων ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων από το 2013 και άρχισαν να χρησιμοποιούν το ByLock το 2014.

«Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Bylock μας επέτρεψαν να σχεδιάσουμε ένα διάγραμμα του δικτύου τους, τουλάχιστον ένα μεγάλο τμήμα αυτού. Άλλαξαν μέσο επικοινωνίας όταν κατάλαβαν ότι το ByLock δεν ήταν πλέον ασφαλές» επισήμανε.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016, 00:48