Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές κίνησαν τη διαδικασία άσκησης δίωξης εναντίον της Κανάν Καφταντσίογλου, της επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου, της κυβέρνησης και της διακίνησης τρομοκρατικής προπαγάνδας ένα μήνα πριν από τις νέες δημοτικές εκλογές, μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωσή τους.

Η Καφταντσίογλου, δριμεία επικρίτρια της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωτοστάτησε στην εκστρατεία του υποψηφίου του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου, που κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έκπτωτος δήμαρχος Ιμάμογλου έμεινε μόλις τρεις εβδομάδες στον δημαρχιακό θώκο, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαρτίου ακυρώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, μετά την προσφυγή του AKP. Οι νέες εκλογές θα γίνουν στις 23 Ιουνίου.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η Καφταντσίογλου προσέβαλε την τουρκική κυβέρνηση, τον πρόεδρο και δημόσιους υπαλλήλους, υποκίνησε το μίσος και την εχθρότητα και διακίνησε προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης, κυρίως με αναρτήσεις της στο twitter, μεταξύ 2012 και 2017, δήλωσαν ένας Τούρκος αξιωματούχος και ένας εκπρόσωπος του CHP.

Το κατηγορητήριο στοιχειοθετήθηκε έπειτα από έρευνα που διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο και βάσει αυτού η Τουρκάλα πολιτικός του αντιπολιτευόμενου κόμματος βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης από περίπου 3 χρόνια έως 11 χρόνια, ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος. Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, οι αρχές προτείνουν έως και 17 χρόνια κάθειρξης εναντίον της Καφταντσίογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια απαντά ότι τα tweets της ήταν εντός των νομικών ορίων της ελευθερίας της έκφρασης και της κριτικής.

Σε μια ανάρτηση – που το κατηγορητήριο κρίνει ως τρομοκρατική προπαγάνδα – η Καφταντσίογλου αναφέρεται σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σε άλλο tweet της, η Τουρκάλα πολιτικός κατηγορείται για προσβολή του κράτους, καθώς αναφέρθηκε στον θάνατο ενός 14χρονου εφήβου που χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη το 2013.

Από τον διορισμό της πέρσι στη θέση του επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, η Καφταντσίογλου επικρίνει σφοδρά μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου της Καφταντσίογλου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης