Τουρκία: Εισαγγελείς που ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς συνεργατών του Ερντογάν διέφυγαν από τη χώρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 16:03
Τουρκία: Εισαγγελείς που ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς συνεργατών του Ερντογάν διέφυγαν από τη χώρα
Τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν αρχίσει έρευνα για διαφθορά με στόχο συνεργάτες του Tούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκατέλειψαν εσπευσμένα την Τουρκία, μερικές ώρες πριν εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή τους, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει τη Δευτέρα τη σύλληψη των Ζεκερίγια Οζ, Τζελάλ Καρά και Μεχμέτ Γιουζγκέτς με την κατηγορία ότι «σχημάτισαν εγκληματική οργάνωση για να αποπειραθούν να ανατρέψουν διά της βίας την κυβέρνηση».

Όμως, η αστυνομία ανακάλυψε ότι οι δύο πρώτοι είχαν διαφύγει από την Τουρκία για τη Γεωργία νωρίς το πρωί της Δευτέρας με διαφορά 10 λεπτών ο ένας από τον άλλον, μετέδωσε το πρακτορείο. Το Ανατολή διευκρινίζει ότι πληροφορήθηκαν ότι ήταν στόχοι εντάλματος σύλληψης πριν αυτό εκδοθεί επισήμως.

Οι δύο εισαγγελείς μετέβησαν στη συνέχεια στην Αρμενία, σύμφωνα με τον Κεμάλ Γκιρίτ, κυβερνήτη της επαρχίας Αρτβίν, στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Άγκυρα ήρθε σε επαφή με τις γεωργιανές αρχές για να ζητήσει την έκδοσή τους. Η τουρκική αστυνομία καταζητεί τον τρίτο εισαγγελέα, Μεχμέτ Γιουζγκέτς, ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει, διευκρινίζει η εφημερίδα.

Οι τρεις εισαγγελείς είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Μάιο, με την κατηγορία ότι καταχράσθηκαν την εξουσία τους όταν πραγματοποίησαν, τον Δεκέμβριο του 2013, μια έρευνα για διαφθορά, η οποία συγκλόνισε την κυβέρνηση του Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός, καθώς στρεφόταν εναντίον τεσσάρων υπουργών της.

Οι κατηγορίες για διαφθορά εγκαταλείφθηκαν αργότερα λόγω «έλλειψης αποδείξεων».

Αφότου ανήλθε στην εξουσία, το 2003, ο κ. Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2014, έχει πολλαπλασιάσει τις μηνύσεις για δυσφήμηση ή εξύβριση σε βάρος των αντιπάλων του, είτε πρόκειται για πολιτικούς αντιπάλους είτε για δημοσιογράφους, δικαστικούς ή απλούς πολίτες.

Ο κ. Ερντογάν είχε καταγγείλει αυτή την έρευνα ως απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος, το οποίο υποκινήθηκε από τον πρώην σύμμαχο και νυν χειρότερο εχθρό του, ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ και έχει οπαδούς στη τουρκική δημόσια διοίκηση.

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος διεξάγει έκτοτε ανελέητο πόλεμο εναντίον του Γκιουλέν και οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις στην αστυνομία, όπως και στο δικαστικό σύστημα, συλλαμβάνοντας όλους όσοι θεωρούνται προσκείμενοι στον ιεροκήρυκα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 16:03