Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ συμφώνησαν στις 28 Μαρτίου κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον ότι ο πολιτικός διακανονισμός είναι δυνατόν να επιτευχθεί εντός του 2016 στην Κύπρο («το νησί της Μεσογείου που παραμένει διχασμένο επί τέσσερις δεκαετίες»), όπως διευκρινίζει η « Χουριέτ».

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικάνος ομόλογός του Τζον Κέρι συμφώνησαν ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι αυξημένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε μερικές καλές ειδήσεις για το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, δηλαδή την Κύπρο» είπε ο Τσαβούσογλου όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP. «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε συμφωνία για την Κύπρο, μέσα στο 2016. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη» συνέχισε, επιβεβαιώνοντας –για πρώτη φορά από τουρκικής πλευράς- όσα υποστηρίζει έως τώρα ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ακόμη. ο κ. Τσαβούσογολου είπε πως «το θέμα έχει επιβραδυνθεί λόγω των προετοιμασιών για τις εκλογές στο ελληνικό τμήμα της νήσου». «Αλλά μετά τις εκλογές ελπίζουμε να φτάσουμε σε συμφωνία και οι ΗΠΑ δίνουν την αμέριστη υποστήριξή τους για τη διαδικασία, όπως και η Τουρκία» ανέφερε.

Για να προσθέσει ο Κέρι «δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε περισσότερα. Έχουμε μεγάλη εμπλοκή στην διαδικασία των συνομιλιών για την Κύπρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα της εφημερίδας θυμίζει πως τον Ιανουάριο, τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, είχαν δηλώσει πως «η συμφωνία ήταν πιθανή μέσα στο 2016»

«Η Κύπρος παραμένει χωρισμένη στα δύο όταν τουρκικά στρατεύματα παρενέβησαν στη βόρεια πλευρά της νήσου σε απάντηση εμπνευσμένου από την Αθήνα πραξικοπήματος που επιδίωκε την ένωση με την Ελλάδα», διευκρινίζει το δημοσίευμα της Χουριέτ.

Το άρθρο αναφέρει ακόμη πως οι «παγωμένες συνομιλίες επαναλήφθηκαν τον περασμένο χρόνο με την παρέμβαση του ΟΗΕ και μετά την εκλογή του Ακιντζί ως προέδρου της τουρκοκυπριακής διακυβέρνησης».

Αναστασιάδης και Ακιντζί συναντήθηκαν στις 28 Μαρτίου στη Λευκωσία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε και έγιναν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ακιντζί είπε πως οι πλουτοπαραγωγικές πηγές υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου «θα δώσουν πλούτο και στις δύο κοινότητες του νησιού». «Δεν θα πρέπει να μετατρέψουμε τον κοινό μας πλούτο σε ζήτημα έντασης» πρόσθεσε.

«Και άλλες χώρες θα μπορούν να έχουν κέρδος από αυτό. Η Τουρκία στο μέλλον θα μπορούσε να παίξουν ρόλο-κλειδί στην μεταφορά αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ευρώπη» είπε ο Ακιντζί.

 Ως τώρα η Τουρκία αντιδρά λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν άντληση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως θα γίνουν και νέες έρευνες στα ανοικτά της νήσου.

Πάντως, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν θα αναφερθεί όπως ο Ακιντζί στο θέμα των υδρογονανθράκων. «Επειδή το ζήτημα αφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», έγραψε η ιστοσελίδα «haberler.com».

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν δύο ακόμη συναντήσεις στις 18 και 25 Απριλίου, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Όπως επισημαίνει το εκτενές δημοσίευμα της Χουριέτ «τελικός στόχος είναι να επιτευχθεί λύση στη νήσο που θα αποτελεί ενοποιημένη Ομοσπονδιακή Κύπρο. Με τα δύο μέρη να κάνουν συμβιβασμούς στο εδαφικό και το περιουσιακό. Με τις δύο διακυβερνήσεις να πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία με δημοψηφίσματα.

Στα δημοψηφίσματα του 2004, οι Τουρκοκύπριοι είχαν υποστηρίξει με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο Ανάν, ενώ τα δύο τρίτα των Ελληνοκυπρίων το είχαν απορρίψει.


Επιμέλεια
: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης