Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα την υπό όρους αποφυλάκιση πολλών φοιτητών ενός περίβλεπτου πανεπιστημίου της πόλης που κατηγορούνται για “τρομοκρατική προπαγάνδα” επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.

Το δικαστήριο ζήτησε να αποφυλακιστούν οι 14 από τους φοιτητές που παρέμεναν ακόμη προφυλακισμένοι, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα. Οι υπόλοιποι οκτώ συγκατηγορούμενοί τους είναι ήδη ελεύθεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγγενείς και τους φίλους των κατηγορούμενων.Η δίκη 21 φοιτητών ενός από τα γνωστότερα πανεπιστήμια της Τουρκίας, οι οποίοι κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» επειδή αντιτάχθηκαν στην τουρκική επίθεση στη Συρία, άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το έγκλημά τους; Συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας εναντίον μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας για την οποία η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι συνδέεται με το PKK.

Η συγκέντρωση αυτή είχε οργανωθεί ως αντίδραση σε άλλους φοιτητές που είχαν οργανώσει στην πανεπιστημιούπολη διανομή γλυκών που τα αποκαλούσαν «λιχουδιές του Αφρίν», σε υποστήριξη της επιχείρησης που εξαπολύθηκε τον Ιανουάριο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας τον λόγο σήμερα στο δικαστήριο, οι φοιτητές απέρριψαν τις κατηγορίες της προπαγάνδας.

«Δεν έχω υποστηρίξει τη βία, ούτε έχω κάνει τρομοκρατική προπαγάνδα», τόνισε η Σουκράν Γιαρέν Τουντζέρ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρούσα στο δικαστήριο.

«Φώναξα συνθήματα όπως ‘Όλοι μαζί εναντίον του φασισμού’ και ‘Στοπ στον πόλεμο, ειρήνη τώρα’. Είναι συνθήματα παγκόσμια, που φωνάζουν διαδηλωτές σε όλες τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

Η δίκη αυτή προκάλεσε την ανησυχία των οικείων των κατηγορουμένων και των υπερασπιστών των ελευθεριών, καθώς τον Μάρτιο ο πρόεδρος Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια αυτούς τους φοιτητές «προδότες» και «τρομοκράτες».

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης