Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Κυριακή στο Κιουρετσίκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας στην επαρχία Μαλάτεια περίπου 5.000 άτομα, τα οποία διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δεχθεί στην τοποθεσία αυτή την εγκατάσταση ενός συστήματος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν ύστερα από την έκκληση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών πολλοί χωρικοί, κατήγγειλαν την προσεχή εγκατάσταση του συστήματος αυτού, που έχει στόχο να παρακολουθεί τη βαλλιστική ικανότητα του Ιράν, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους κατοίκους, αυτό το ραντάρ μπορεί να καταστήσει τα σπίτια τους «στόχους» των χωρών τις οποίες προορίζεται να ελέγχει. Το ΝΑΤΟ θέλει να αναπτύξει ένα σύστημα αναχαίτισης απέναντι στην αυξανόμενη απειλή, όπως τονίζει, της ρίψης πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από τη Μέση Ανατολή, και κυρίως από το Ιράν, όπως είπαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Το ραντάρ στην Τουρκία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης