Τουρκία: Νέα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ

Τουρκία: Νέα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ
Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων το Σάββατο για να διαλύσει μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε έναν νόμο που εντείνει τους ελέγχους στο Ίντερνετ.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είπε ότι είδε τους διαδηλωτές να φεύγουν στους παράδρομους, αφού οι αστυνομικοί εκτόξευσαν εναντίον τους δακρυγόνα και νερό υπό πίεση. Οι καταστηματάρχες της περιοχής έσπευσαν να κατεβάσουν τα ρολά για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους.

Μικρότερες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Σμύρνη και την Άγκυρα, όπου περίπου 300 συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και του νόμου για τον έλεγχο του διαδικτύου.

Με τον νόμο αυτό δίνεται στα δικαστήρια η εξουσία να κρίνουν εάν θα μπορεί να αφαιρεθεί από ιστότοπους υλικό που «παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα». Πολλοί υποστηρίζουν ότι το άρθρο αυτό είναι αόριστο και θα μπορούσε να οδηγήσει στο αυθαίρετο κλείσιμο ιστοτόπων.

Με βάση τον νόμο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσφεύγουν στην κρατική επιτροπή ελέγχου των τηλεπικοινωνιών (TIB) και στα δικαστήρια για να μπλοκάρουν υλικό που «παραβιάζει το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014, 21:14