Ο ηγέτης του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος Devlet Bahceli υπέβαλε πρόταση για αλλαγή των εκλογικών νόμων, τροφοδοτώντας φήμες για πιθανές εκλογές σύντομα.

Αν και οι επόμενες εθνικές εκλογές της Τουρκίας έχουν προγραμματιστεί για το 2023, η οικονομική επιβράδυνση που οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού μετατοπίζει την πολιτική δυναμική της χώρας και δημιουργεί φήμες ότι οι εκλογές ενδέχεται να διενεργηθούν στο όχι τόσο μακρινό μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Devlet Bahceli, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), πρόσθεσε τη φωνή του σ’ αυτές τις εικασίες προτείνοντας αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Τα μέτρα θα καθιστούσαν πιο δύσκολο για τα μέλη του κοινοβουλίου να προσχωρήσουν σε σχηματισμό νέων κομμάτων στην αντιπολίτευση και να αποτελέσουν μια πιο σοβαρή εκλογική απειλή για το κυβερνών μπλοκ της Άγκυρας, γνωστό ως «Λαϊκή Συμμαχία», που αποτελείται από το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Bahceli πρότεινε την ιδέα ως απάντηση σε δηλώσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), ο οποίος είπε ότι ήταν ανοιχτός στη μεταφορά ορισμένων από τους βουλευτές του κόμματός του στα νέα κόμματα DEVA και Future για να τους βοηθήσει να επιτύχουν εκλογική πλειοψηφία, όπως είχε προσπαθήσει το CHP για το Κόμμα IYI πριν από τις εκλογές του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι προτάσεις του Bahceli, οι οποίες θα απαιτούσαν συνταγματικές τροποποιήσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν, αλλά δίνουν το σήμα στους πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας να προετοιμαστούν καλύτερα για να χειριστούν την τρέχουσα κρίση COVID-19 και τυχόν πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής για πρόωρες εκλογές.

Μέσω της θέσης του στην κυρίαρχη κυβερνητική συμμαχία, το MHP κατέθεσε ορισμένες προτάσεις προς όφελος της εκλογικής του περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου αμνηστίας 90.000 κρατουμένων για να αποτρέψει την εξάπλωση του COVID-19 στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων προτάσεων, το MHP εισήγαγε αμφιλεγόμενη νομοθεσία που θα απαιτούσε από τους χρήστες των κοινωνικών μέσων να καταχωρίσουν στους λογαριασμούς τους τους αριθμούς της εθνικής τους ταυτότητας.

al-monitor.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης