Θανάσιμη επίθεση από νεαρό ισλαμιστή αστυνομικό δέχτηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, λίγο πριν εκφωνήσει την ομιλία του.

Ο δράστης εισήλθε στο κτήριο με την ταυτότητά του ως αστυνομικός και φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι και εσείς πεθαίνετε εδώ» άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πισώπλατα τον πρέσβη, ενώ από τις σφαίρες τραυματίστηκαν ακόμα τρία άτομα, λίγο πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά… συναδέλφων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διπλωμάτης Αντρέι Καρλόφ βρισκόταν στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ρωσία μέσα από τα μάτια των Τούρκων» στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης.

Το βίντεο-ντοκουμέντο από την εκτέλεση:

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο πρέσβης μεταφέρεται με το ασθενοφόρο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκε μεγάλος αριθμός πυροβολισμών, ενώ ο δράστης φώναξε στα τούρκικα «Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος» και «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι κι εσείς πεθαίνετε εδώ».

«Μόνο ο θάνατος θα με απομακρύνει από εδώ. Όποιος έχει ρόλο για αυτή τη βαναυσότητα, θα το πληρώσει», φέρεται να φώναξε πριν πέσει νεκρός.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν ακόμα τρία άτομα που βρίσκονταν στην έκθεση, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας ομογενής.

Πρόκειται για τον Αναστάσιο Ζιμπιρικάκη, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη τύπου που είναι σε εξέλιξη μαζί με τους υπουργούς Άμυνας και Υγείας.

Ο ομογενής τραυματίας φέρει ελαφρά τραύματα και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

O δράστης ήταν 22 ετών, λεγόταν Μερτ Αλτιντάς με καταγωγή το Αϊδίνιο, ενώ υπηρετούσε στην τουρκική αστυνομία από το 2014, με τελευταία τοποθέτηση στις μονάδες καταστολής (τα αντίστοιχα ΜΑΤ) της Άγκυρας. Αποφοίτησε από την αστυνομική ακαδημία της Σμύρνης.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο 22χρονος είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς τον βαραίνουν υποψίες ότι είχε συνδέσεις με την “τρομοκρατική οργάνωση” του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Haberturk.

Ο Τούρκος αστυνομικός που εκτέλεσε τον πρέσβη

Ο Ρώσος πρέσβης αιμόφυρτος στο έδαφος

Ο 22χρονος αστυνομικός, λίγο πριν ανοίξει πυρ
 
Ο δράστης νεκρός, από σφαίρες... συναδέλφων του

Η αστυνομία μετά από λίγη ώρα σκότωσε τον δράστη, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο 22χρονος προκάλεσε επίσης ζημιές σε φωτογραφίες της έκθεσης. Όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος μπήκε στο κτήριο δείχνοντας την ταυτότητα του αστυνομικού.

Ο ρώσος πρέσβης λίγο πριν τη δολοφονία του

Η έκθεση φωτογραφιών, είχε προγραμματισθεί στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών από τη ρωσική πρεσβεία και είχε ανακοινωθεί πριν μία εβδομάδα. Όπως ανακοινώθηκε επίσης, «σε παρόμοιες δημόσιες εμφανίσεις δεν συνόδευε φρουρός τον πρέσβη».

Πρώτες αντιδράσεις μετά τη δολοφονία – τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο.

Σύμφωνα δε με το Ρώσικο Υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται για μια «πράξη τρομοκρατίας» που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Maria Zakharova, δήλωσε: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Θα την πολεμήσουμε ολοκληρωτικά. Η μνήμη αυτού του εξαιρετικού Ρώσου διπλωμάτη, ενός ανθρώπου που έκανε τόσα πολλά για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, θα παραμείνει στις καρδιές μας για πάντα». «Είμαστε σε επικοινωνία με τις τουρκικές Αρχές, που μας διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει αναλυτική έρευνα για το συμβάν», κατέληξε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι «η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη να «επισκιάσει» τη ρωσοτουρκική φιλία», εκφράζοντας τα βαθιά της συλλυπητήρια και την καταδίκη της για τη «χαμερπή τρομοκρατική επίθεση».

Αφού χαρακτήρισε τον Ρώσο αξιωματούχο Αντρέι Καρλόφ έναν «αξιοσέβαστο διπλωμάτη», πρόσθεσε ότι «όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Melih Gokcek, δήλωσε ότι η επίθεση αυτή «στοχεύει να πλήξει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις».

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας του κτιρίου της ρωσικής πρεσβείας, ενώ έθεσε υπό κράτηση την αδελφή και τη μητέρα του ενόπλου.  Οι δύο γυναίκες κρατούνται στην επαρχία του Αϊδινίου, στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Σημειώνεται πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία μόλις ημέρα πριν το ταξίδι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στη Μόσχα για συνομιλίες με τους Ρώσους αξιωματούχους για το ζήτημα της Συρίας. Παρών πρόκειται να είναι και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ.

Τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη καταδίκασαν με ανακοινώσεις ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα καθώς και η Συρία.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η γυναίκα του Ρώσου πρέσβη να αποχωρεί κλαίγοντας από το νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί ο σύζυγός της, έχοντας ενημερωθεί για τον θάνατό του:

 

Ποιος ήταν ο Αντρέι Καρλόφ

Ο Αντρέι Καρλόφ γεννήθηκε το 1954 στη Μόσχα και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε την καριέρα του ως διπλωμάτης. Το 1992 αποφοίτησε από τη ρωσική Διπλωματική Ακαδημία. Εχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις για το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

Ειδικότερα, έχει υπηρετήσει στην πρεσβεία της πρώην ΕΣΣΔ στην Κορέα και στη συνέχεια της Ρωσίας, επί σειρά ετών και από διάφορες θέσεις. Αργότερα έχει υπηρετήσει στην κεντρική υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ανέλαβε καθήκοντα καθήκοντα πρεσβευτή στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης