Η Τουρκία έχει εκπονήσει ένα σαφές σχέδιο βάσει του οποίου θα αντιδράσει σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε ζωντανά το τουρκικό κανάλι NTV, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τις οποιεσδήποτε κυρώσεις. Ωστόσο παρόλα αυτά αν κάτι τέτοιο συμβεί και το Ιρακινό Κουρδιστάν εγκρίνει κατά την ψηφοφορία την πρόταση περί ανεξαρτησίας τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε εκπονήσει ένα σαφές αναλυτικό σχέδιο με το οποίο θα αντιδράσουμε σ’ αυτό» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας στο ερώτημα αν η Άγκυρα θα επιβάλλει κυρώσεις στο Αρμπίλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν πήρε την κατηγορηματικά λαθεμένη απόφαση να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του. Η Βαγδάτη είναι κατά της απόφασης αυτής, το Ιράν , η Τουρκία , οι ΗΠΑ είναι κατά, όπως και πολλές άλλες χώρες. Δεν θα λάβουμε κανένα μέτρο, το οποίο θα διαταράξει την ομοσπονδιακή δομή του Ιράκ. Νομίζω ότι ο ΟΗΕ θα εκφράσει την αντίθεση του (σε περίπτωση που αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν) και θα δούμε την αντίδραση του οργανισμού αυτού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ «κάλεσε μάλιστα φιλικά τον ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να διορθώσει το λάθος που διέπραξε» διότι διαφορετικά οι ενέργειες του Ιρμπίλ «θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην περιοχή, κάτι που θα είναι αδικία για μια περιοχή στην οποία υπάρχουν ήδη τόσα πολλά προβλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης