Τουρκία: Παρατείνεται η προφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020, 16:17
Τουρκία: Παρατείνεται η προφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε εκ νέου την Τρίτη να παρατείνει την προφυλάκιση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στη φυλακή.

Ο Καβαλά, προσωπικότητα γνωστή στους κύκλους των διανοούμενων στην Ευρώπη, κατηγορείται μαζί με άλλα 15 πρόσωπα για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» επειδή είχε υποστηρίξει ένα αντικυβερνητικό κίνημα αμφισβήτησης το 2013 που έγινε γνωστό ως «κίνημα του Γκεζί».

Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε διατάξει την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά, όμως το τουρκικό δικαστήριο είχε αγνοήσει αυτή την ετυμηγορία στη διάρκεια της προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασής του και είχε αποφασίσει να παραμείνει προφυλακισμένος.

Τη Δευτέρα το δικαστήριο επιβεβαίωσε αυτό το μέτρο, το οποίο χαρακτήρισε «αναλογικό», εξηγώντας το με το γεγονός ότι «η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί», σύμφωνα με την ένωση P24 που είναι παρούσα στη δίκη.

Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση ορίσθηκε για τις 18 Φεβρουαρίου.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον του νυν προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κινδυνεύει με ισόβια στη δίκη αυτή, που προκαλεί την ανησυχία των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η φυλάκισή του τον έχει κάνει σύμβολο της καταπίεσης που έχει ενορχηστρωθεί εναντίον της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν μαζικές διώξεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020, 16:24