Περίπου πέντε εκατ. άνθρωποι στην Τουρκία έπεσαν θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών το 2012, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά, ο οποίος κατηγόρησε αξιωματούχους που συνδέονται με το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων.

«Εδιναν εντολή [για υποκλοπή] στις επικοινωνίες ενός ατόμου, αλλά το πρόσωπο αυτό μιλά σε δεκάδες ανθρώπους. Φανταστείτε ότι αυτός ή αυτή μίλησε σε 20 άλλους ανθρώπους – αυτό μας κάνει περί τα πέντε εκατ. άτομα», είπε ο Αλά. «Όλα αυτά [οι συνομιλίες] είχαν αποθηκευτεί και χρησιμοποιήθηκαν για εκβιασμούς ή απειλές. Πώς μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο;» διερωτήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορώντας την «παράλληλη δομή», όρο που χρησιμοποιείται για τους οπαδούς του Γκιουλέν, ο οποίος είναι σήμερα ο υπ΄αριθμόν 1 εχθρός της κυβέρνησης και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλά τόνισε ότι πολλές από τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 250.000 ατόμων ήταν παράνομες.

«Οι στόχοι τους ήταν ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, το Γενικό Επιτελείο, το Συνταγματικό Δικαστήριο, το αρχηγείο των δυνάμεων του στρατού, των υπουργείων, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [MİT], το Υπουργείο Εξωτερικών, ΜΚΟ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, επιχειρηματίες, πολιτικά κόμματα, γραφειοκράτες, και δημοσιογράφοι. Αυτό είναι απίστευτο», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για να ανακαλυφθεί που έχουν αποθηκευθεί οι καταγραφές από τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ότι πολλά από τα άτομα που εμπλέκονται στις παράνομες παρακολουθήσεις είναι αστυνομικοί, προσθέτοντας ότι συγκεκριμένος εξοπλισμός εισήχθη από την Δανία και χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση και την υποκλοπή της φωνής του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν, ακόμη και μέσα σε ένα θορυβώδες δωμάτιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης