Σχεδόν 300.000 Σύροι έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους μετά τις δύο διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει δύο επιχειρήσεις: Την «Ασπίδα του Ευφράτη» και τον «Κλάδος Ελαίας», εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα θεωρεί την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ YPG τρομοκρατική οργάνωση.
Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Κάποιοι Τούρκοι τους θεωρούν οικονομικό βάρος και απειλή για τις θέσεις εργασίας.«Ο αριθμός των Σύρων που επέστρεψε στη χώρα του μετά τις επιχειρήσεις Ασπίδα του Ευφράτη και τον Κλάδος Ελαίας είναι 291 και 790 αντίστοιχα», είπε ο Σοϊλού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» το 2016 απομάκρυνε το Ισλαμικό Κράτος από εδάφη κατά μήκος της μεθορίου και η δεύτερη, «Ο Κλάδος Ελαίας» πήρε τον έλεγχο της γειτονικής περιοχής Αφρίν από τα χέρια των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας την Άνοιξη.Ο Σοϊλού είπε ακόμη ότι περισσότεροι από 250.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν στην Τουρκία το 2018 χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητές τους και πρόσθεσε ότι αυτό ισοδυναμεί με άνοδο κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης