Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Παρά την όξυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και τη φιλολογία περί επιβολής αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να διοχετεύει πολλά δισ. ευρώ στην Τουρκία, υπό τον «μανδύα» της ανθρωπιστικής υποστήριξης των εκεί φιλοξενούμενων προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, από σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Várhelyi σε δύο Αυστριακούς ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Roman Haider και Georg Mayer), που ζητούσαν από την Κομισιόν εξηγήσεις για τη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης προς την Τουρκία, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι τα σύνορα της χώρας του με την Ε.Ε. είναι ανοιχτά, διοχετεύοντας σκόπιμα ένα κύμα προσφύγων προς Ελλάδα και Ευρώπη.

Στην αμφιλεγόμενη απάντησή του ο Επίτροπος υποστηρίζει μεν ότι η ΕΕ απορρίπτει έντονα τη χρήση της μετανάστευσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς, αλλά παράλληλα τάσσεται υπέρ της συνέχισης της οικονομικής βοήθειας των δισ. ευρώ προς την Τουρκία για ανθρωπιστικούς λόγους που έχουν σχέση με τους πρόσφυγες.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς τα ποσά της ανθρωπιστικής βοήθειας που έλαβε η Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (25.9.2020):

«Η πρόταση της Κομισιόν να συμπληρώσει την υποστήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής ως απάντηση για την κρίση στη Συρία με συνολικά 585 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 24 Ιουνίου 2020 και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 10 Ιουλίου 2020.

»Από τα ποσά αυτά, 485 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ως ανθρωπιστική υποστήριξη στους πρόσφυγες στην Τουρκία.

»Τέτοια χρηματοδότηση θα επιτρέψει τη συνέχιση των δύο κύριων εμβληματικών ανθρωπιστικών προγραμμάτων της ΕΕ, δηλαδή το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας έκτακτης ανάγκης (ESSN) και τη μεταφορά μετρητών υπό όρους για εκπαίδευση (CCTE).

»Χωρίς πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη, περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες θα αντιμετώπιζαν απότομη απώλεια της βασικής τους διαβίωσης, ωθώντας ουσιαστικά πολλούς σε ακραία φτώχεια και περισσότερα από 600.000 παιδιά χωρίς την υποστήριξη που χρειάζονται για να πάνε στο σχολείο.

»Η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων πραγματοποιείται από ανθρωπιστικούς εταίρους της ΕΕ και όχι από τουρκικές αρχές.

»Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση δεν αποτελεί μέρος της βοήθειας της ΕΕ ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατίθεται για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, η οποία έχει ήδη δεσμευτεί πλήρως και υπό την οποία η ανθρωπιστική της χρηματοδότηση έχει ανατεθεί πλήρως.

»Η ΕΕ απορρίπτει έντονα τη χρήση της μετανάστευσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς».

Καθίσταται, λοιπόν, πασιφανές ότι από τη μία μεριά η Τουρκία ενθυλακώνει δισ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες που «φιλοξενεί» στα παράλιά της και, από την άλλη, χρησιμοποιεί αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό ως όπλο πίεσης προς την ΕΕ, ασχέτως των κοινοτικών φιλολογικών απορρίψεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης