Πρόστιμα συνολικού ύψους 620 εκατ. δολαρίων και σε 12 τράπεζες επέβαλε χθες 8-3-2013 η Αρχή Ανταγωνισμού της Τουρκίας με την κατηγορία της χειραγώγησης επιτοκίων.

Το πρόστιμο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ιστορία της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η τουρκική Αρχή Ανταγωνισμού είχε αρχίσει να ερευνά το θέμα από το Νοέμβριο του 2011 καθώς υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για «εναρμονισμένες» πρακτικές όσον αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, τις αυξήσεις επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες καθώς και στις διάφορες αμοιβές για διάφορες τραπεζικές εργασίες, ενδείξεις οι οποίες παρέπεμπαν σαφέστατα σε σύσταση καρτέλ.

Παρ’ όλες όμως τις ενδείξεις που αρχικά υπήρχαν, το πόρισμα της Επιτροπής ήταν το ότι τελικά, ναι μεν χειραγωγούσαν τα επιτόκια, ωστόσο δεν προέκυψε η σύσταση καρτέλ. (…)

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσιζε να κατηγορήσει τις Τράπεζες για δημιουργία καρτέλ, θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα που θα έφταναν μέχρι και του ποσοστού του 10% επί του των εσόδων τους, πρόστιμα δηλαδή που θα έφταναν και στο ιλιγγιώδες ποσόν των 2 δις δολαρίων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μια απόφαση όμως που αναδίδει ένα άρωμα …«αμοιβαίας κατανόησης» και «συμβιβασμού», η Αρχή επέλεξε να καταλήξει …απλώς στην κατηγορία της χειραγώγησης επιτοκίων, με τα πρόστιμα τελικά να κυμαίνονται από 0,3% μέχρι και 1,5% των εσόδων τους, κάτι το οποίο τελικά ίσως και να …ανακούφισε τις τράπεζες, και παρά το γεγονός της δήλωσης των εκπροσώπων κάποιων εξ αυτών περί ασκήσεως εφέσεως κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα αναλυτικά ανά πιστωτικό ίδρυμα, έχουν ως εξής :

 – Garanti Bank 213 εκατ. λίρες
– Akbank 172 εκατ. λίρες
– Yapi Kredi 150 εκατ. λίρες
– Ζιraat Βank 148 εκατ. λίρες
– Isbank πρόστιμο 147 εκατ. λίρες

– Άλλες τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι,
  Denizbank, Finansbank, ING Bank and TEB, η θυγατρική της HSBC στην Τουρκία, η Halkbank και η Vakifbank.

Eπιμέλεια : Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης