Ύστερα από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συμφώνησε στην τουρκική απαίτηση να δημιουργηθεί μια περιοχή προστατευόμενη από τη συμμαχία των «προθύμων» στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε αντάλλαγμα για τη διάθεση της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντζιρλίκ για τα συμμαχικά αεροπλάνα που επιχειρούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙΧ). Η ασφαλής ζώνη θα εκτείνεται σε μήκος 68 χιλιομέτρων από την τουρκοσυριακή μεθοριακή γραμμή από την πόλη Jarabulus στη Marea και με βάθος περί τα 40 χιλιόμετρα, φτάνοντας στα περίχωρα του Χαλεπιού – δεύτερης σε μέγεθος συριακής πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο στόχαστρο το κουρδικό κόμμα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, η τουρκική αεροπορία συνεχίζει να πλήττει στόχους τρομοκρατών εντός και εκτός τουρκικού εδάφους. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στις δυνάμεις των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ στην περιοχή του Σίρνακ και σε περιοχές του βορείου Ιράκ, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότερες δυνάμεις της κουρδικής οργάνωσης.

Το ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις γύρω από την τύχη του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, του HDP, το οποίο από χθες βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο της υπηρεσιακής κυβέρνησης Νταβούτογλου όσο και, κυρίως, του προέδρου Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στην Κίνα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα διακόπτει τον ειρηνευτικό διάλογο γα την επίλυση του Κουρδικού, που διεξαγόταν με τη μεσολάβηση του HDP, και ανάβει πράσινο φως για να ξεκινήσουν δικαστικές διαδικασίες ώστε να αρθεί η βουλευτική ασυλία ηγετικών στελεχών του κόμματος για διασυνδέσεις τους με την τρομοκρατία.

Συζήτηση στην τουρκική Βουλή για την τρομοκρατία

Σήμερα ο γενικός εισαγγελέας απέστειλε στο τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αίτημα για την έναρξη συνοπτικών διαδικασιών για τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων από τον αρχηγό του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Σήμερα, επίσης, η νέα τουρκική Εθνοσυνέλευση συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Παρόντες θα είναι και οι 80 νεοεκλεγέντες βουλευτές του κουρδικού κόμματος, ο δε Ντεμιρτάς διαμηνύει παντού ότι ο ίδιος και οι βουλευτές του δεν έχουν να φοβηθούν οτιδήποτε.

Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2010 είναι σχεδόν αδύνατη η απαγόρευση λειτουργίας κόμματος, όμως η άρση της βουλευτικής ασυλίας μπορεί να γίνει με ψηφοφορία στη Βουλή. Είναι δε δυνατόν το κόμμα του Νταβούτογλου να βρει άνετα συμμάχους για την αποπομπή Κούρδων βουλευτών από τα άλλα δυο κόμματα που διαπραγματεύονται αυτό το διάστημα για τη σύναψη κυβερνητικού συνασπισμού.

Όμως κάτι τέτοιο θα απειλούσε την Τουρκία με τον εφιάλτη αναζωπύρωσης της εμφύλιας σύγκρουσης.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:
Συλλήψεις αντιφρονούντων στην Τουρκία, στον Δρόμο του Μεταξιού ο Ερντογάν
Ερντογάν: «Δεν κάνουμε πίσω στον “αγώνα κατά της τρομοκρατίας”»
Ερντογάν: Φρένο στις συνομιλίες με τους Κούρδους, συνεχίζονται με τις ΗΠΑ
Συρία: Οι Κούρδοι κατέλαβαν πόλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου
Οι τουρκικές επιθέσεις δρομολογούν διπλωματικές εξελίξεις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης