Τουρκία: Στο επίκεντρο οι αυτοκτονίες στον στρατό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 13:02
Τουρκία: Στο επίκεντρο οι αυτοκτονίες στον στρατό
Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής Βουλής κάλεσε το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας να αναλάβει δράση για το υψηλό ποσοστό των αυτοκτονιών στις τάξεις του, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Η επιτροπή επεσήμανε ότι περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία 10 χρόνια απ' όσους έχουν σκοτωθεί σε μάχες με αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Σύμφωνα με έκθεσή της, 934 στρατιώτες αυτοκτόνησαν την περίοδο αυτή, ενώ 818 έχασαν τη ζωή τους σε μάχες.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι απαράδεκτος και απαίτησε από το γενικό επιτελείο να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τις πρακτικές κακομεταχείρισης και εκφοβισμού στις τάξεις του. Σε έκθεσή του, το ινστιτούτο ερευνών «International Crisis Group» (ICG) κάλεσε την Άγκυρα να προσφέρει στους Κούρδους περισσότερα δικαιώματα όσον αφορά στη χρήση της γλώσσας τους, την αυτοδιοίκηση, την ταυτότητά τους και την πολιτική τους εκπροσώπηση, ώστε να αποφευχθεί μια επιδείνωση της σύγκρουσης στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Στην έκθεσή του, που επικεντρώνεται στο Ντιγιάρμπακιρ, το ινστιτούτο επισημαίνει πως η βία στις συγκρούσεις μεταξύ Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν και στρατού έχει επανέλθει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990 στοιχίζοντας τη ζωή σε 870 ανθρώπους από το 2011. «Η επίσημη αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας και το δικαίωμα της εκπαίδευσης και της λειτουργίας της δικαιοσύνης στη μητρική γλώσσα των μειονοτικών αποτελούν προτεραιότητα» τονίζεται.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων όσον αφορά στην κουρδική γλώσσα και τον κουρδικό πολιτισμό κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά Κούρδοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν επαρκούν κι αξιώνουν περιφερειακή αυτονομία.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το ICG. Το Ντιγιάρμπακιρ, άλλοτε το τρίτο σημαντικότερο αστικό κέντρο για την τουρκική οικονομία, έχει πέσει στην 63η θέση, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Τέλος, η επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση να χορηγήσει περισσότερη χρηματοδότηση στην πόλη, ειδικά για τους τομείς της παιδείας, τη δημιουργία εγκαταστάσεων για ένα διεθνές αεροδρόμιο, τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και τις βιομηχανικές ζώνες.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 14:20