Ένα μικρό ισλαμιστικό κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετέχει τον επόμενο μήνα στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, μία εβδομάδα αφότου ο υποψήφιός του δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση και να στηρίξει τον Εκρέμ Ιμάμογλου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Το κόμμα Σααντάτ («Ευδαιμονία») έλαβε περίπου 100.000 ψήφους στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου τις οποίες κέρδισε ο Ιμάμογλου. Το CHP ήρθε πρώτο κόμμα με διαφορά μόλις 13.000 ψήφων από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σααντάτ ανέφερε ότι αποφάσισε να κατέβει και πάλι στις νέες εκλογές με υποψήφιό τον Νετζντέτ Γκιοκτσινάρ, αφού έλαβε υπόψη του τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των στελεχών του. «Η Κωνσταντινούπολη είναι η καρδιά της Τουρκίας», ανέφερε ο πρόεδρός του, ο Τεμέλ Καραμολάογλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Όλες οι προσπάθειές μας και οι ελπίδες μας είναι αυτή η νέα διαδικασία να αποτελέσει το όχημα για την άρση της πόλωσης και την εξάλειψη των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που επηρεάζουν βαθιά όλη την κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η απόφαση του κόμματος. Το Σααντέτ είχε συμμαχήσει πέρσι με το CHP και το εθνικιστικό Iyi («Καλό») στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Την περασμένη εβδομάδα ο Γκιοκτσινάρ άφησε να εννοηθεί ότι οι υποστηρικτές του μπορεί να ψήφιζαν τον Ιμάμογλου αν ο ίδιος δεν κατέβαινε υποψήφιος. Όμως το Σααντέτ έχει τις ίδιες ισλαμιστικές ρίζες με το AKP και κάποιοι από τους ψηφοφόρους του ενδέχεται να στρέφονταν προς τα εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης