Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοφανής απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ενημερώνει μέσω sms τους συζύγους και τους πατέρες των γυναικών των οποίων το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει θετικό.

Το υπουργείο Υγείας διατείνεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως στόχο την προστασία της υγείας της μητέρας και του αγέννητου παιδιού της. Αυτό, όμως δεν φαίνεται να έπεισε κανέναν, καθώς πέραν της παραβίασης του ιατρικού απορρήτου και των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, η συγκεκριμένη πρακτική δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τις ίδιες τις γυναίκες, ειδικότερα τις άγαμες, σε μία χώρα όπου το θέμα της εκτός γάμου εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελέσει ακόμη και αιτία για τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, στην Τουρκία υιοθετήθηκε με νόμο ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού νόμου, το υπουργείο Υγείας απέστειλε σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια εγκύκλιο με την οποία ζητεί τα στοιχεία των γυναικών των οποίων το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό, συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων επικοινωνίας των οικογενειών τους.

Στη συνέχεια μεταβίβασε τα στοιχεία αυτά στους οικογενειακούς γιατρούς, ζητώντας να ενημερωθούν οι ίδιες, αλλά και οι οικογένειες τους, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τον οικογενειακό γιατρό. 

Η ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται τώρα ότι κάνει ένα ακόμη βήμα για να περιορίσει τα δικαιώματα το γυναικών, καθώς περιορίζει τον ρόλο της σε αυτόν της προστατευόμενης από τον άντρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από λίγο καιρό, ανάλογη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το σύνθημα: «Δικό μου το σώμα, δική μου και η απόφαση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης