Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε βαριές ποινές κάθειρξης 12 πρόσωπα που κρίθηκαν υπεύθυνα για τη φωτιά που ξέσπασε το 2016 σε ένα οικοτροφείο θηλέων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 παιδιά και ένας υπάλληλος, ένα γεγονός που βύθισε στη θλίψη τη χώρα και ανάγκασε τις αρχές να αναθεωρήσουν τα μέτρα ασφαλείας για την περίπτωση πυρκαγιάς.

Όπως ανέφερε μία δικηγόρος των κατηγορουμένων, το δικαστήριο επέβαλε ποινές από φυλάκιση επτά μηνών μέχρι κάθειρξη 12 ετών. Ο διευθυντής και οι υπεύθυνοι του οικοτροφείου κρίθηκαν ένοχοι για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» και τους επιβλήθηκαν οι βαρύτερες ποινές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πυρκαγιά αυτή, τον Νοέμβριο του 2016 σε ένα σχολείο θηλέων στο Αλαντάγ της νότιας Τουρκίας, σκοτώθηκαν 11 μαθήτριες και ένας εργαζόμενος. Πολλά από τα παιδιά που σώθηκαν πήδηξαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν. Οι πυροσβέστες, όταν κατάφεραν να μπουν μέσα, βρήκαν απανθρακωμένα πτώματα στην έξοδο κινδύνου που ήταν μπλοκαρισμένη.

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίες και αμέλειες που προκάλεσαν οργή στην Τουρκία.

Το οικοτροφείο αυτό το διαχειριζόταν ένα θρησκευτικό ίδρυμα και η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ελέγχει αυστηρά αυτού του είδους τα σχολεία, που πολλαπλασιάστηκαν μετά την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του στην εξουσία, το 2002. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών καταγγέλλουν επίσης ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί αποτελεσματικά η λειτουργία αυτού του είδους των σχολείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης