Με μία αιφνιδιαστική κίνηση η Άγκυρα επιχειρεί να «βραχυκυκλώσει» το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη την ώρα που ενισχύεται η καχυποψία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Έτσι ένα 24ωρο μετά την ομολογουμένως εξαιρετικά αρνητική συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, η Άγκυρα σήκωσε λευκή σημαία και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», έδωσε εντολή αποφυλάκισης του Γερμανού δημοσιογράφου, τουρκικής όμως καταγωγής, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος συμπλήρωσε έναν χρόνο στις τουρκικές φυλακές χωρίς να του έχει απαγγελθεί επίσημη κατηγορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται πως η γερμανική πλευρά έθεσε ως όρο για την έναρξη εξομάλυνσης των γερμανο-τουρκικών σχέσεων την αποφυλάκιση του δημοσιογράφουΤο θέμα του δημοσιογράφου κυριάρχησε στις συνομιλίες Μέρκελ – Γιλντιρίμ την Πέμπτη στο Βερολίνο. Φαίνεται πως η γερμανική πλευρά έθεσε ως όρο για την έναρξη εξομάλυνσης των γερμανο-τουρκικών σχέσεων την αποφυλάκιση του Γιουτζέλ.

Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που στην Άγκυρα εξελισσόταν η κομβική για το μέλλον συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες και ένα τέταρτο, ενώ ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Απόδειξη ότι επί της ουσίας και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει διαρρεύσει ούτε ένα σημαντικό στοιχείο από το περιεχόμενο της εν λόγω συνάντησης. Είναι προφανές ότι η Άγκυρα επέλεξε να εκτονώσει το μέτωπό της προς την Ευρώπη, δεδομένου ότι ο αμερικανικός παράγοντας δεν είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να αποκηρύξει τη συμμαχία του με το κουρδικό στοιχείο της Συρίας.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία αντελήφθη πως δεν είναι σε θέση να αντέξει τις επιπτώσεις από μία αμφιλεγόμενη εκστρατεία στο Αφρίν (σ.σ.: 28η μέρα με πενιχρά αποτελέσματα) έχοντας ανοιχτά δύο κεφαλαιώδη διπλωματικά μέτωπα με τη Δύση γενικότερα και ειδικότερα με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.

Τι γράφει η «Die Welt»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τέλος! Ο παγκόσμιος ανταποκριτής Deniz Yücel, ο οποίος κρατείται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στην Τουρκία, είναι ελεύθερος. Αυτό ανακοινώθηκε από τον δικηγόρο Veysel Ok. Το Υπουργείο Εξωτερικών το επιβεβαίωσε» έγραψε στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να απελευθερώσει τον πελάτη μου» δήλωσε ο δικηγόρος Veysel Ok. Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, διέταξε την απελευθέρωση για το υπόλοιπο της δίκης. Δεν επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου. Όπως μετέδωσε, η τουρκική Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες στον δημοσιογράφο, ζητώντας να του επιβληθεί φυλάκιση 18 ετών.

To πρωτοσέλιδο της Die Welt με τίτλο: Απελευθερώνεται ο Γιουτζέλ

Διαβάστε επίσης:

Die Welt: Απελευθερώθηκε ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης