«Πλήγμα» στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ θα αποτελέσει μια ενδεχόμενη απόφαση της δεύτερης να χαρακτηρίσει επισήμως ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Προσδοκούμε από την επιτροπή (Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ) να απορρίψει το εν λόγω σχέδιο απόφασης, το οποίο θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα προκαλέσει εμπλοκή στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν επίγνωση της ζημίας που θα προκαλέσει το σχέδιο απόφασης στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο και ότι θα ενεργήσουν με υπευθυνότητα στο θέμα αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίμαχη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα γίνει σε τρεις ημέρες, με κεντρικό θέμα στην ατζέντα τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Ανατολία στο διάστημα 1915-1917, κατά την οποία έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε εκφραστεί στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας πριν από ενάμιση χρόνο υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά αργότερα υπαναχώρησε, καθώς οι ΗΠΑ προωθούν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και έχουν κλειστά τα κοινά τους σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης