Για το μπλοκάρισμα περίπου 3.700 διευθύνσεων στο διαδίκτυο για «πολιτικούς λόγους» κατηγορεί τις τουρκικές Αρχές ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο παρατηρητής του ΟΑΣΕ για θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ, Μίλος Χαράσζτι, είπε σε σχετική ανακοίνωσή του: «Στην παρούσα μορφή του, ο Νόμος 5651 (στην Τουρκία), που είναι γνωστός ως ο νόμος για το Ίντερνετ, όχι μόνο περιορίζει την ελευθερία έκφρασης, αλλά περιορίζει και το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στις διευθύνσεις που εμποδίζονται στην Τουρκία είναι το YouTube, η Geocities και κάποιες υπηρεσίες της Google.

Ο Χαράσζτι πρόσθεσε: «Ακόμα κι αν σε κάποιες ιστοσελίδες το περιεχόμενο χαρακτηρίζεται κακό, όπως είναι η παιδική πορνογραφία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νόμος είναι ακατάλληλος για να επιτευχθεί ο στόχος. Αντιθέτως, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε ολόκληρες ιστοσελίδες από την Τουρκία, παραλύει η πρόσβαση σε πολλές σελίδες ανταλλαγής πληροφοριών και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης».

Και κατέληξε αφήνοντας σαφείς αιχμές για πολιτική παρέμβαση στο συγκεκριμένο θέμα: «Ορισμένες από τις επίσημες αιτιολογίες για το μπλοκάρισμα του Ίντερνετ είναι πολιτικές και άρα ασύμβατες με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ για την ελευθερία έκφρασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών απάντησε δια στόματος ενός εκπροσώπου του: «Η Τουρκία παρέχει ισότιμη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας και βρίσκεται πάνω από τον μέσον όρο της ΕΕ στο θέμα αυτό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης