«Μικρό καλάθι» κρατούν οι Βρυξέλλες για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής όπου το μόνο που έγινε ήταν μια… τρύπα στο νερό, οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αναμένονται ιδιαίτερα σκληρές​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις την Πέμπτη, όπου υπήρξαν έντονες διαφωνίες και αλληλοκατηγορίες, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν αργά το βράδυ σ’ ένα ενιαίο κείμενο, το οποίο και θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα έχει σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, τα πάντα παραμένουν στον αέρα, καθώς η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Τουρκίας, η οποία έχει αποδείξει ότι είναι σκληρός παίκτης.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος, με την τουρκική αντιπροσωπεία να είναι έτοιμη για μεγάλο… παζάρι, προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο προσφυγικό. «Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της Ε.Ε. ως προς την εκπλήρωση αυτών των όρων (της τουρκικής πρότασης)» ανέφερε την Πέμπτη ο Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες, στέλνοντας μήνυμα προς την Ευρώπη.

Τα «θέλω» της Τουρκίας

Ενισχυμένα ευρωπαϊκά κονδύλια, περαιτέρω διευκολύνσεις στη βίζα Τούρκων πολιτών και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων -παρά τις αντιρρήσεις της Λευκωσίας- είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θα ρίξει στο τραπέζι ο Νταβούτογλου, ζητώντας -όπως αναμένεται- … γη και ύδωρ προκειμένου να βάλει φρένο στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις, όπου υπήρξαν έντονες διαφωνίες και αλληλοκατηγορίες, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης σ’ ένα ενιαίο κείμενο​Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, όπου το μόνο που έγινε ήταν μια… τρύπα στο νερό -με τους Ευρωπαίους να στέλνουν την μπάλα στην εξέδρα και να μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βουλιάζουν στις λάσπες της Ειδομένης, οι προσδοκίες για θεαματικές εξελίξεις είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί μετά το πέρας του δείπνου εργασίας, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο σε τουρκικές διεκδικήσεις που θίγουν τα συμφέροντα της χώρας του και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.



Μέρκελ: «Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες»

Η  Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία στο δείπνο εργασίας για τις θέσεις που θα παρουσιαστούν στην Τουρκία, τόνισε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών σε τουρκικό έδαφος, κάτι όμως που θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών σε τουρκικό έδαφος​, σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας επεσήμανε πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες ημέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. «Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «όλες οι χώρες της Ε.Ε. θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έδωσε έμφαση στους όρους που πρέπει να τηρήσει η Τουρκία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων της, όπως είναι η χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες για να μπορούν αυτοί να ταξιδεύουν εύκολα στην Ευρώπη.

Φάιμαν: «Μένει να συμφωνήσουμε με την Τουρκία»

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα (συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών) έχει γίνει και «μένει πλέον να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης