Τουρκικό βέτο για την νέα ηγεσία του ΝΑΤΟ;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009, 22:00
Τουρκικό βέτο για την νέα ηγεσία του ΝΑΤΟ;

Πιθανόν η Τουρκία να προβάλλει βέτο αν ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επιλεγεί τελικά για την θέση του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Οι αντιρρήσεις αυτές προβάλλονται λόγω της στάσης που ο κ. Ράσμουσεν είχε κρατήσει έναντι της Άγκυρας γενικά, αλλά και λόγω των γελοιογραφιών με θέμα τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, διευκρίνησε ότι η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη διότι η Δανία επέτρεψε ένα κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο να εκπέμπει από το έδαφός της, αλλά και από τις δηλώσεις του Ράσμουσεν το 2003 ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τουρκική θέση στο θέμα αυτό θα αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά οπωσδήποτε η Αγκυρα δεν θεωρεί τον Ράσμουσεν την καλύτερη επιλογή.

Σημειώνεται ότι η θητεία του νυν γενικού γραμματέα, Ολλανδού Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ εκπνέει στις 31 Ιουλίου. Ο διάδοχός του αναμένεται να ορισθεί στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3-4 Απριλίου και η αμερικανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Δανού πρωθυπουργού.

(Πρώτη καταχώρηση 22 Μαρτίου 2009, 19:30)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009, 22:00