Ως «ιστορική» νίκη, που σηματοδοτεί τη «γέννηση μιας Νέας Τουρκίας», ή μια «επανάσταση» ερμηνεύει ο Τύπος της Τουρκίας το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

«Ο 12ος Πρόεδρος ο Ερντογάν» (Zaman), «Η ιστορική νίκη του Ερντογάν» (Haberturk), «Ο άνθρωπος του λαού πάει στο Προεδρικό Μέγαρο της Τσάνκαγια με το 52% της στήριξης. Εκλέξαμε τον (εκτελεστικό) Πρόεδρο μας» (Sabah), «Τερμάτισε στην αναμέτρηση από τον πρώτο γύρο» (Milliyet), «Καλώς ήρθες νέα Τουρκία» (Yeni Safak), «CHP + MHP + Γκιουλενιστές και 12 ακόμα κόμματα σβήστηκαν από τον χάρτη. Δεν μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο» (Takvim), «Ο λαός για ένατη φορά έδωσε το πράσινο φως στον “Αρχηγό”» (Yeni Akit).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου, φιλοκυβερνητική και μη, αφιερώνει πολλές σελίδες στη νίκη του Ερντογάν στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου από τον λαό, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος σχολιάζει ωστόσο:

«Αναζητείται γλάστρα να κάνει τον πρωθυπουργό» (Sozcu), «Η ψήφος είναι αρκετή για το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά δεν αρκεί για την εισαγωγή προεδρικού συστήματος» (Taraf), «Διαμάχη για τον Γκιουλ στο ΑΚΡ προτού ο Ερντογάν αναλάβει την Προεδρία» (Cumhuriyet), «Ελέγχει το χρήμα και τα Μέσα ενημέρωσης, ελέγχει το κράτος και κέρδισε με το 51,8% των ψήφων: Η μισή χώρα δεν τον θεωρεί ως νόμιμο πρόεδρο» (Birgun). Η γκιουλενική Today΄s Zaman σχολιάζει ότι ο Ερντογάν «μετά βίας» κέρδισε τις εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 51,96% των ψήφων, ο Ιχσάνογλου το 38,33% και ο Ντεμίρτας το 9,71% των ψήφων. Ο Ερντογάν επικράτησε σε 54 νομούς (Κεντρική και Ανατολική Τουρκία και Μαύρη Θάλασσα), ο Ιχσάνογλου σε 16 νομούς (κυρίως στα παράλια της χώρας και στην περιοχή του Αιγαίου) ενώ ο Ντεμίρτας επικράτησε σε 16 νομούς στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη εκλογική νίκη του Ερντογάν, ο οποίος πλέον είναι ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης