Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος, ότι ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού κατάφεραν να απελευθερώσουν δύο ομήρους στο βόρειο τμήμα της Σομαλίας, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CCN. Ειδικότερα, οι «Φώκιες» (Seals) προχώρησαν στην απελευθέρωση δύο μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης DHT, της Jessica Buchanan (32 ετών) και του Dane Poul Hagan (60 ετών), σκοτώνοντας παράλληλα εννιά Σομαλούς πειρατές.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, που στέφεται με επιτυχία, μέσα σε έναν χρόνο στο εξωτερικό, μετά την επιδρομή στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν που είχε ως αποτέλεσμα την εκτέλεση του Osama bin Laden (3 Μαΐου 2011).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χάρις στο εκπληκτικό κουράγιο και τις ικανότητες των Ειδικών Δυνάμεων, η Jessica Buchanan σώθηκε και βρίσκεται ήδη στον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι της. Οι Η.Π.Α. δεν πρόκειται να ανεχθούν την απαγωγή Αμερικανών και θα κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να τους προστατέψει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους διώκτες τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τα δύο μέλη της οργάνωσης DPH είχαν απαχθεί στη πόλη Γκαλκάγιο στην ημιαυτόνομη περιοχή Γκαλμουντάγκ τον περασμένο Οκτώβριο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της συγκεκριμένης περιοχής ανακοίνωσε πως εννέα πειρατές σκοτώθηκαν και πέντε συνελήφθησαν στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Χαραντχίρ, η οποία αποτελεί ένα από τα προπύργια ένοπλων ομάδων που καταλαμβάνουν πλοία στα ανοικτά της Σομαλίας.

«Περίπου 12 ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού βρίσκονται στην πόλη Γκαλκάγιο. Ευχαριστούμε τις Η.Π.Α.. Οι πειρατές έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Είναι εγκληματίες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη», επισημαίνει ο Mohamed Ahmed Alim.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Ικανοποίηση Obama για την επιχείρηση

O πρόεδρος των Η.Π.Α. φρόντισε να εκφράσει ο ίδιος την ικανοποίησή του για την έκβαση της στρατιωτικής επιχείρησης, αποδίδοντας τα εύσημα στον υπουργό Άμυνας, Leon Panetta, λίγο πριν την ομιλία του ενώπιον κοινού στην πολιτεία Αϊόβα.

«Έγινε καλή δουλειά σήμερα», του είπε, τη στιγμή που του έδινε συγχαρητήρια.

Παράλληλα, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, ενημέρωσε μέσω τηλεφώνου και τον πατέρα της Jessica Buchanan, υπογραμμίζοντας του πως «η κόρη του επιστρέφει πίσω στην οικογένειά της».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της χώρας, Joe Biden, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC πως η απόφαση για την άμεση εμπλοκή του αμερικανικού στρατού στη Σομαλία οφείλεται στην επιδείνωση της υγείας της νεαρής γυναίκας η οποία βρισκόταν στα χέρια των ομήρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α., η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα (02:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος), με τις «Φώκιες» να πιάνουν κυριολεκτικά στον ύπνο τους απαγωγείς, έχοντας προηγουμένως πέσει με αλεξίπτωτο πολύ κοντά στο μέρος όπου κρύβονταν.

Περίπου 150 άνθρωποι παραμένουν στα χέρια απαγωγέων στη Σομαλία, με τις Αρχές της αφρικανικής χώρας να κατηγορούν μέλη της ένοπλης οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, πως βρίσκονται πίσω από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες. Η Αλ Σαμπάμπ κατηγορείται και για τις απαγωγές μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων στη γειτονική Κένυα.

Τους τελευταίους μήνες οι Η.Π.Α. έχουν εντείνει την παρουσία τους στη Σομαλία μέσω πολεμικών πλοίων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως ο Barack Obama θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη επιτυχία στον προεκλογικό του αγώνα καθώς έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους για μετριοπαθή στάση απέναντι στις προκλήσεις του Ιράν.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
H πειρατεία έφερε την ανάπτυξη στη Σομαλία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012, 01:55

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης