Η νοσοκόμα στο Ντάλας που φρόντιζε τον ασθενή του Έμπολα Thomas Eric Duncan μολύνθηκε η ίδια από τον ιό και ο τρόπος που συνέβη αυτό ήταν με «παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας», όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Dr. Tom Frieden, διευθυντής στο κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων της Ατλάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάποια στιγμή δεν τηρήθηκαν οι όροι ασφαλείας κι έτσι είχαμε τη μετάδοση του ιού» δήλωσε στους δημοσιογράφους. Η νοσοκόμα φορούσε προστατευτική στολή και ό,τι προβλέπεται για την περίσταση (μάσκα, γάντια, ειδική στολή), όμως φαίνεται πως κάτι δεν λειτούργησε σωστά.

Η διοίκηση του νοσοκομείου διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες μετάδοσης του ιούΗ διοίκηση του νοσοκομείου διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες της μετάδοσης του ιού. Προσωπικά αντικείμενα της νοσοκόμας -από το διαμέρισμα και το όχημά της- έχουν ήδη συλλεχθεί και τοποθετηθεί σε χώρους καραντίνας. Επίσης, γίνεται έρευνα για να εξεταστούν όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους η νοσοκόμα ήρθε σε επαφή και να εξεταστούν. «Επειδή ο χρόνος επώασης του Έμπολα κρατάει 21 μέρες, θα πρέπει να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους παρακολουθούμε επί 3 εβδομάδες» τόνισαν Αμερικανοί ιατρικοί αναλυτές.

Η νοσοκόμα, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, βρέθηκε θετική στο πρώτο τεστ ανίχνευσης του ιού, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα και της δεύτερης εξέτασης. Η ίδια φρόντιζε για αρκετές ημέρες τον πρώτο άνθρωπο που διαγνώστηκε με Έμπολα στις ΗΠΑ, τον Thomas Eric Duncan, ο οποίος απεβίωσε την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση της νοσοκόμας μέχρι στιγμής κρίνεται σταθερή. Η διαπίστωση ότι έχει μολυνθεί προέκυψε ύστερα από τον πυρετό που ανέβασε το βράδυ της Παρασκευής.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 8.300 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στη δυτική Αφρική, από τους οποίους οι 4.000 έχουν αποβιώσει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τους 416 εργαζόμενους στην υγεία που περιέθαλψαν ασθενείς οι 233 μολύνθηκαν και πέθαναν.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Διαβάστε ακόμη: “Έτσι ζω με τον Έμπολα”
Έμπολα: «Δεν έχει πυρετό η Ισπανίδα νοσοκόμα» λέει ο αδελφός της

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης